26/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα – Θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ;

Οι Ισπανοί θα γνωρίζουν εντός της ημέρας (29.04.2024) αν ο Πέδρο Σάντσεθ θα παραμείνει ή όχι στην πρωθυπουργική καρέκλα της Ισπανίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας μιας δικαστικής έρευνας με στόχο τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάνδαλο που ξέσπασε αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας αποσταθεροποίησης ενορχηστρωμένη από τη δεξιά αντιπολίτευση.

Όπως και να ‘χει πάντως, ο Σάντσεθ θα ανακοινώσει σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) αν θα παραιτηθεί ή όχι.

Ο 52χρονος σοσιαλιστής ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, ανέστειλε την περασμένη Τετάρτη όλες τις δημόσιες δραστηριότητές του, μετά την ανακοίνωση της έναρξης αυτής της προκαταρκτικής έρευνας για «διαφθορά» και «αθέμιτη επιρροή» από δικαστήριο της Μαδρίτης.

Τι προκάλεσε την κίνηση του Σάντσεθ

Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά έπειτα από προσφυγή της οργάνωσης Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) που διεξάγει εκστρατεία κατά της διαφθοράς και ο επικεφαλής της έχει δεσμούς με την άκρα δεξιά.

Το δικαστήριο δεν έκανε γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση παραμένει σφραγισμένη στα πρώτα στάδιά της.

Η Manos Limpias κατηγόρησε την Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της ως συζύγου του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα μεταπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα που διηύθυνε.

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η σύζυγός του δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και δέχεται επίθεση «για να εξασθενήσουν εμένα πολιτικά και προσωπικά». Έχει δηλώσει πως η σύζυγός του θα υπερασπιστεί την τιμή της και θα συνεργαστεί με τις αρχές σε ό,τι αφορά την προσφυγή.

Η Manos Limpias χρησιμοποιεί ένα μοναδικό ισπανικό νομικό εργαλείο, το οποίο είναι γνωστό ως «λαϊκή κατηγορία», για να ασκεί προσφυγές σε βάρος τρίτων μερών. Οι δικαστές μπορούν να επιλέγουν αν θα δώσουν ή όχι συνέχεια σε τέτοιες προσφυγές και οι κατηγορίες δεν οδηγούν όλες σε δικαστική έρευνα.

Πηγή: www.newsit.gr