Ένα ποτάμι πενθούντων συμμετείχε σήμερα (02.09.2024) στην κηδεία του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου που βρέθηκε νεκρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη στιγμή που ξεχειλίζει η οργή στο Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό των σορών έξι ομήρων στη Γάζα, η κηδεία του 23χρονου Χερς συγκέντρωσε εκατοντάδες ανθρώπους μπροστά από το νεκροταφείο Χαρ Χαμενουχότ στην Ιερουσαλήμ.
O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ανακάλυψε τη σορό του μέσα σε μια σήραγγα στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, μαζί με τις σορούς άλλων πέντε ομήρων που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Τώρα δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχώ για σένα- ξέρω ότι δεν κινδυνεύεις πλέον. Είσαι με την όμορφη Aner. Θα σε ξεναγήσει», είπε η μητέρα του στην επικήδειο, αναφερόμενη στον καλύτερο φίλο του γιου της, τον Aner Shapiro, ο οποίος σκοτώθηκε καθώς πέταξε χειροβομβίδες από ένα καταφύγιο για να σώσει όσους βρίσκονταν μέσα.
Οι γονείς του 23χρονου Χερς / Reuters
«Προσεύχομαι ότι ο θάνατός σου θα αποτελέσει σημείο καμπής σε αυτή τη φρικτή κατάσταση στην οποία είμαστε όλοι μπλεγμένοι», είπε σπαράζοντας, προσθέτοντας ότι την παρηγορεί το γεγονός ότι ήταν μαζί με άλλους ομήρους την ώρα που σκοτώθηκε.
O Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν
«Όταν μας έγραψες από το καταφύγιο, μόλις είχες δει τον Aner να σκοτώνεται. Είχες χάσει το χέρι σου και νόμιζες ότι πέθαινες. Και μας έγραψες, “λυπάμαι”, γιατί ήξερες πόσο συντριπτικό θα ήταν για εμάς να σε χάσουμε, γι’ αυτό και πάλεψες για να μείνεις ζωντανός. Και τώρα έφυγες» είπε.
Η τραγική μητέρα, ζήτησε από τον γιο της να τη συγχωρέσει που δεν μπόρεσε να τον σώσει. «Αυτή τη στιγμή, ζητώ τη συγχώρεσή σου. Αν ποτέ υπήρξα ανυπόμονη ή αναίσθητη απέναντί σου κατά τη διάρκεια της ζωής σου ή σε παραμέλησα με κάποιον τρόπο, ζητώ βαθιά και ειλικρινά τη συγχώρεσή σου, Χερς. Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει για να σε σώσουμε και δεν το σκεφτήκαμε, ζητώ τη συγχώρεσή σου. Προσπαθήσαμε τόσο πολύ σκληρά, τόσο βαθιά και απελπισμένα. Λυπάμαι», είπε με έντονη συγκίνηση.
«Εντάξει, γλυκό αγόρι, πήγαινε τώρα στο ταξίδι σου. Ελπίζω να είναι τόσο καλό όσο τα ταξίδια που ονειρευόσουν», είπε προς το τέλος της ομιλίας της. «Γιατί επιτέλους, γλυκό μου αγόρι, επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους είσαι ελεύθερος. Θα σε αγαπώ και θα μου λείπεις κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ξέρω ότι είσαι εδώ», συμπλήρωσε και απευθυνόμενη στον Hersh έβαλε το χέρι της στην καρδιά της.
«Απλώς πρέπει να μάθω τον εαυτό μου να σε νιώθει με διαφορετικό τρόπο», κατέληξε.
«Λυπάμαι που δεν προστατέψαμε τον Χερς»
Όπως πολλοί μέσα στο πλήθος, ο Κρέμερ φορά κόκκινο μπλουζάκι με τα χρώματα της ομάδας, όπως φορούσε και ο νεαρός Χερς στη φωτογραφία που ήταν τοιχοκολλημένη εδώ και μήνες σε πολλές πόλεις του Ισραήλ και στο εξωτερικό.
Ο 23χρονος Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Nova την 7η Οκτωβρίου μαζί με τρεις φίλους όταν άρχισε η επίθεση.
Είχε μπει σε ένα καταφύγιο στην άκρη του δρόμου. Δυο από τους φίλους του σκοτώθηκαν, αυτός αιχμαλωτίστηκε ενώ ήταν τραυματισμένος. Σε εικόνες από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης, φαίνεται να έχει ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι.
Με δάκρυα στα μάτια, ο Ζαν-Μαρκ Λίλινγκ, ένας 52χρονος δικηγόρος και φίλος της οικογένειας Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε «πιστέψει πως ο Χερς θα επέστρεφε ζωντανός».
Η κηδεία συνέπεσε με τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο του κεντρικού ισραηλινού συνδικάτου Histadrout, για να αυξηθεί η πίεση στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ πήρε τον λόγο, έπειτα από αίτημα της οικογένειας.
«Ως άνθρωπος, ως πατέρας και ως πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, θέλω να πω πόσο θλίβομαι», δήλωσε ενώπιον του πλήθους.
«Λυπάμαι που δεν προστατέψαμε τον Χερς αυτή τη σκοτεινή ημέρα. Πόσο πολύ λυπάμαι που δεν καταφέραμε να τον γυρίσουμε στο σπίτι του».
Ανάμεσα σε πολλές ισραηλινές σημαίες, η λέξη «Συγγνώμη» αναγραφόταν στα ρούχα ή στα πανό των ανθρώπων που πενθούν.
Ο Χερς ήταν ανάμεσα στους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, η οποία και πυροδότησε τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.
Επί του παρόντος 97 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί σύμφωνα με τον στρατό.
Πηγή: www.newsit.gr