Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία Bora, που αναμένεται να χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και την Αττική, με βροχές και καταιγίδες, ενώ θα διαρκέσει από σήμερα το βράδυ μέχρι και την Δευτέρα (2/12).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος κ. Τσατραφύλλιας, αρκετό όγκο νερού (πάνω από 40mm), αναμένεται να δεχθεί η Αττική στο διάστημα από το απόγευμα του Σαββάτου (30/11) μέχρι την Κυριακή (1/12) το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείονται τα πλημμυρικά επεισόδια στις ευάλωτες περιοχές του νομού.
Αναλυτικά ο κ. Τσατραφύλλιας είπε:
«ΑΤΤΙΚΗ
Φίλοι μου επειδή με ρωτάτε πολύ για την Αττική. Αρκετά προγνωστικά εργαλεία μας δίνουν σήμα για αρκετό όγκο νερού (πάνω από 40mm) στο διάστημα από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι. Επομένως δεν αποκλείω πλημμυρικά επεισόδια στις ευάλωτες περιοχές του νομού.
Για όποια μεταβολή θα σας ενημερώσω.
Υ.Γ : Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη σώζει ενώ η καταστολή δεν επαρκεί».
H ανάρτηση:
Σε προηγούμενη ανάρτηση του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας επεσήμανε πως «την Τρίτη ξεμπερδεύουμε με το χαμηλό».
Κακοκαιρία Bora: Πώς θα κινηθεί έως την Δευτέρα
Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 29/11 ενώ το διήμερο Σάββατο 30/11 και Κυριακή 01/12 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία με:
- Ισχυρές και κατά τόπους επίμονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
- Τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
- Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων το Σάββατο 30/11.
Θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και σε περιοχές της Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική και Πιερία) από το βράδυ του Σαββάτου 30/11
Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι ατμοσφαιρική διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα η οποία αναμένεται να αποκοπεί (ψυχρή λίμνη – χάρτης 1) από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να κινηθεί αργά, αρχικά προς το Νότιο Ιόνιο, και στη συνέχεια προς το Νότιο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης και το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με αυτή, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Περισσότερο θα επηρεαστούν τα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Χαλκιδική και τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημαντικά ωστόσο θα είναι τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση τη Θράκη.
Τη Δευτέρα 02/12 τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια χώρα στις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Τρίτη 03/12.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).
Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 01/12/2024.
Πηγή: www.enikos.gr