05/12/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Καναδή που υπηρέτησε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ θυμάται: «Έμεινε στο μυαλό μου οργή» – Από τα γαϊδουροκάραβα σε ένα σύγχρονο κράτος

Ήταν η πρώτη φορά που η Καναδή ειρηνεύτρια του ΟΗΕ Michelle Angela Hamelin δήλωσε ότι ήρθε αντιμέτωπη με τα ωμά συναισθήματα ενός λαού τόσο εξοργισμένου με τη δύσκολη κατάσταση της χώρας του.


Στη μνήμη της από την οκτάμηνη θητεία της στην Κύπρο το 1986 είχε μείνει η οργή των Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά της πρώτης επίσκεψης Τούρκου αρχηγού κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι που πραγματικά έμεινε στο μυαλό μου εξαιτίας αυτής της οργής και των ανθρώπων», δήλωσε η Hamelin στο Associated Press.

Ήταν μία από τους 100 άλλους Καναδούς βετεράνους που ταξίδεψαν στην Κύπρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που κορυφώθηκαν για τον εορτασμό της 60ής επετείου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, γνωστής ως ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της μακροβιότερης καναδικής αποστολής.

«Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με ανθρώπους που ήταν πραγματικά, πραγματικά αναστατωμένοι με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν», δήλωσε.

Εκείνη την εποχή, είχαν περάσει δώδεκα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα, ενώ οι εντάσεις ήταν ακόμη υψηλές.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν σε λειτουργία από το 1964, μια δεκαετία πριν από την εισβολή, και είχε αναπτυχθεί για να καταστείλει τις εχθροπραξίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος.

Οι Καναδοί ήταν μεταξύ των πρώτων που εντάχθηκαν στη δύναμη και περισσότεροι από 28.000 θα υπηρετούσαν τελικά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Καναδάς απέσυρε σχεδόν όλους τους ειρηνευτές του από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1993, αλλά η καναδική παρουσία εξακολουθεί να υφίσταται.

Περίπου 28 Καναδοί έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην Κύπρο.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 1986, η δουλειά του Hamelin ήταν να περιπολεί στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη που χώριζε τα στρατεύματα εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής στο μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας, στη Λευκωσία, μένοντας στο άλλοτε πολυτελές ξενοδοχείο Ledra Palace που είχε μετατραπεί σε στρατώνα του ΟΗΕ.

Οι τοίχοι του ξενοδοχείου που ήταν σημαδεμένοι από σφαίρες ήταν μια συνεχής υπενθύμιση ότι μια αναζωπύρωση των εχθροπραξιών δεν μπορούσε ποτέ να αποκλειστεί.

Η Hamelin είπε ότι οι Καναδοί συνάδελφοί της συχνά επιστράτευαν όλες τις διπλωματικές τους ικανότητες με τους νευρικούς στρατιώτες για να κρατήσουν την ένταση μακριά από την κλιμάκωση.

Ο Ρόναλντ Ρέτζιναλντ Γκρίφις θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι η ήρεμη καναδική συμπεριφορά είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας, η οποία χάρισε στους ειρηνευτές τη φήμη της αμεροληψίας και της ικανότητας να εκτονώνουν γρήγορα τις εντάσεις.

Ο Griffis ήταν ένας από τους πρώτους Καναδούς που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1964, και θυμάται πώς χρησιμοποιούσε αυτόν τον ψύχραιμο καναδικό τρόπο για να διευθετήσει τις διαφορές κατά μήκος της λεγόμενης Πράσινης Γραμμής που χώριζε τις γειτονιές των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μέσα στην παλιά Λευκωσία.

«Μία από τις ιδιότητες ήταν η ησυχία των Καναδών. Αυτοί άκουγαν, ή τουλάχιστον εγώ άκουγα. Και μετά, ξέρετε, το συζητούσατε. Προσπαθείς να εξηγήσεις τα πράγματα», δήλωσε ο Griffis, ο οποίος κατάγεται από τη Νέα Σκωτία και τώρα ζει στο Cottam του Οντάριο.

«Νομίζω ότι εκτίμησαν την παρουσία των Καναδών εκεί και νομίζω ότι εμπιστεύτηκαν τους Καναδούς να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν», είπε.

Πάνω από 100 εν ενεργεία στελέχη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, που είχαν αποσταλεί στην Κύπρο για να βοηθήσουν σε ενδεχόμενες εκκενώσεις Καναδών από τον κοντινό Λίβανο, ενώθηκαν με τον Hamelin, τον Griffis και άλλους βετεράνους για μια τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης στο Μνημείο των Καναδών Ειρηνοφυλάκων του ΟΗΕ μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στο ξενοδοχείο Ledra Palace.

Η Ύπατη Αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο Anna-Karine Asselin δήλωσε ότι το μέγεθος της αντιπροσωπείας στην εκδήλωση μνήμης καταδεικνύει τη «βαθιά σημασία της αποστολής» για τους Καναδούς βετεράνους.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στην ανεκτίμητη συμβολή τους στην ειρήνη. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην πορεία», δήλωσε ο Asselin.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Hamelin και ο Griffis είχαν συμμετάσχει σε μια περιήγηση στη νεκρή ζώνη που έφερε πολλές αναμνήσεις.

Και οι δύο μίλησαν για τις αλλαγές μεταξύ της Κύπρου τότε και τώρα – από τα γαϊδουροκάραβα στους δρόμους της Λευκωσίας το 1964 σε ένα απόλυτα σύγχρονο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια αργότερα.

Αλλά για τον Hamelin, όσο κι αν έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Κύπρο, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Πηγή: omegalive.com.cy