03/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται στο χαμηλότερο μέρος του πεπτικού συστήματος.

Τα αίτια που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο δεν είναι πάντοτε σαφή.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή του παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες και οι πολύποδες στο έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός.

Έρευνες αναφέρουν ότι η νόσος μπορεί να σχετίζεται και με τον παράγοντα της κακής διατροφής του ατόμου. Η αυξημένη κατανάλωση σε ζωικό λίπος και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, δηλαδή λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, αυξάνουν τις πθανότητες εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, φυτικών ινών και γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά σχεδόν 60%, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξησε περαιτέρω τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 10%.

Advertisement

Σύμφωνα με τον ερευνητή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, Nathorn Chaiyakunapruk, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και μείωσης του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ για τον περιορισμό του κινδύνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικού ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 23% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών αντίστοιχα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη, ενώ η υψηλή πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο κατά 19%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Καρκίνος εντέρου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι πολλά και ασαφή.

Τα κυριότερα, είναι:

  • αίμα στα κόπρανα – που συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο ή σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) ή,  αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων (χαλαρότερα κόπρανα)
  • ανθεκτικός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα ή δυσφορία ή αίσθηση ατελούς κένωσης- αυτό μπορεί να προκαλείται από το φαγητό και μπορεί να σχετίζεται με απώλεια της όρεξης ή με σημαντική απώλεια βάρους
  • αναιμία: μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του εντέρου και αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια που προκαλούνται από χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο του εντέρου. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Για παράδειγμα, το αίμα στα κόπρανα όταν συνδυάζεται με πόνο, προκαλείται συχνότερα από αιμορροΐδες. Μια αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου, πρόσκαιρη, που συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο, είναι συνήθως το αποτέλεσμα από κάτι που έχετε φάει. Επίσης, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από μείωση των φυτικών ινών στη διατροφή μας, ή κάποια δίαιτα για απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή: www.truelife.gr