06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στο «Ενώπιος Ενωπίω»: Με λένε Τραμπ αυτοί που δεν δέχονται την εκλογή μου

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στον ΑΝΤ1. 

“Ο Τραμπ προκάλεσε μια δημοκρατική εκτροπή στις ΗΠΑ, μη αποδεχόμενος τη νόμιμη επιλογή του αμερικανικού λαού. Και προφανώς όταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος. Αυτό δείχνει”, σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

“Είχαν σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα”

Στην ερώτηση πώς βιώνει την περίοδο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και τις διαγραφές των “4”, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: “Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Η προσωπική ζωή και ο στρατός

Ερωτηθείς αν οι ερωτικές και σεξουαλικές επιλογές του έχουν αποκτήσει και πολιτική σημαία, ξεκαθάρισε ότι “η απάντηση είναι όχι, δεν το έχω κάνει σημαία. Και έχω και απόδειξη γι’ αυτό. Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Αν κοιτάξετε την ανακοίνωση του κόμματος τέλη Απριλίου -νομίζω είναι 30 Απριλίου όπου ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο- και δείτε το βιογραφικό μου, στο τέλος λέει ότι έχω ασχοληθεί αρκετά με θέματα ισότητας και φιλοζωίας.
Τώρα προφανώς όλη η Ελλάδα γνωρίζει για ποιο λόγο και τα δύο, αλλά ουδέποτε στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ -και πριν τις 21 Μαΐου και πριν τις 25 Ιουνίου- δεν το ανέδειξα ως σημαία. Αλλά τη μία φορά που προέκυψε αυτό σε συνέντευξη, ήταν νομίζω 23 Ιουνίου, το τελευταίο βράδυ που επιτρεπόταν προεκλογικά παρουσία στα ΜΜΕ, ήμουν σ’ εκείνη την εκπομπή στο ΟΝΕ με τον κ. Σαράκη της Ελληνικής Λύσης. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος ήταν δίπλα μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν βουλευτής ή υποψήφιος βουλευτής και απλά απάντησα αυθόρμητα σ’ ένα σχόλιο το οποίο έκανε για την ισότητα, για την «παραδοσιακή» οικογένεια και αυτό μετά, από ‘κει και πέρα έγινε viral. Αλλά ουδέποτε το έκρυψα, ουδέποτε δεν παραδέχτηκα την αλήθεια μου, πόσο μάλλον άλλωστε όταν είμαι πολύ περήφανος για τον τώρα σύζυγό μου”.

Ενώ για το θέμα των παιδιών και τη δήλωση που είχε κάνει στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι θέλει να αποκτήσει δύο αγόρια με τον σύζυγο του, Τάιλερ Μακμπέθ, ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε ότι “ήταν μια αυθόρμητη απάντηση σε μια χαλαρή εκπομπή, ούτε καν πολιτική εκπομπή. Γνωρίζω ότι μπορεί να πλήγωσα κόσμο με την απάντησή μου και σ’ αυτό τον κόσμο ζητώ συγγνώμη. Προφανώς δεν ήταν η πρόθεσή μου. Και μπορώ να πω κι εγώ, έκτοτε, επειδή είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κουλτούρα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, προφανώς έχουμε αναθεωρήσει και πολλά πράγματα. Και θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να μπορούσαμε να αποκτήσουμε παιδιά κάποια μέρα στη ζωή μας”, συμπληρώνοντας πως δεν εννοεί μόνο αγόρια, αλλά και κορίτσια.

Αμέσως μετά επιβεβαίωσε ότι θα πάει στρατό: “Το βλέπω για την άνοιξη, μετά το Συνέδριο. Από εκεί και πέρα θα κάνω ό,τι λέει ο νόμος, εννοείται”.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό

Για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό, ανέφερε: “Έχω πει εξαρχής ότι η πρώτη γραμμή των μάχιμων μονάδων, μόνο 15% είναι φαντάροι, οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός. Το υπόλοιπο κομμάτι, μπορείτε να το πείτε και κοινωνική θητεία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι χρήσιμο στους νέους. Δεν είναι χρήσιμο, κάποιος ο οποίος είναι π.χ. μηχανικός, γιατρός, να κάθεται σκοπιά για 9 μήνες κάπου. Είσαι μηχανικός; Πήγαινε μαζί με μια ομάδα, κοινωνική θητεία να φτιάξεις γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει.
Αμυντική κατάρτιση θα υπάρχει και στην κοινωνική θητεία. Απλά πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Κι αυτό δεν είναι ο Στέφανος που το λέει. Εγώ αφουγκράζομαι αυτά τα οποία ακούω από τη νεολαία, από άτομα της ηλικίας μου που έχουν περάσει από τον στρατό, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και σου λένε, μου άρεσε πάρα πολύ που συνάντησα Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά από δεξιότητες δεν έμαθα πολλά. Αυτό λέει ο νέος κόσμος. Και αυτό που λέω εγώ, είναι να το ξανασκεφτούμε. Να βρούμε τρόπους ώστε η θητεία να είναι παραγωγική, όλοι οι νέοι να συμμετέχουν και στην άμυνα της χώρας, αλλά και στην άνθιση της χώρας. Εκεί είναι που υπάρχει ανάγκη”.

Ο φράχτης στον Έβρο

“Για μένα ήταν εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου φέτος, το ’23 που με παρότρυνε να μπλέξω, όπως είπατε, με τα κοινά. Διότι δεν μπορούσα να βλέπω αυτή την επίσκεψη που ήταν αποπροσανατολιστική για το έγκλημα των Τεμπών. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες που είχαν θύματα, όλες τις οικογένειες που είχαν συγγενείς με ψυχικά τραύματα, και να είναι ο πρωθυπουργός εκεί πέρα για να αλλάξει την ατζέντα. Και μετά στο TikTok για να μιλήσει με τους νέους, όταν λέγαμε δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίει η κακιά η χώρα. Τέτοια χειράγωγηση marketing, δεν είναι ηγετικότητα. Δεν είναι. είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη. Κι εγώ θα μιλάω ξεκάθαρα γι’ αυτό το θέμα. Για μένα ήταν η στιγμή που λέω, μπαίνω μέσα στο Επικρατείας, αυτή τη στιγμή.
Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο. (…) Τον εργαλειοποίησε για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου. Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. Και το βλέπετε και τώρα στη διακυβέρνησή του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βελόπουλο”.

 

 

Δείτε live

Πηγή: www.newsit.gr