26/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» στις χρεώσεις POS για τρία χρόνια – Αναλυτικά οι επαγγελματίες που αφορά το μέτρο

Ανώτατα όρια χρεώσεων για 3 έτη στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες ορίζει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνοντας ανάσα σε μια σειρά επαγγελματιών που έως τώρα επιβαρύνονται με σημαντικές χρεώσεις.  Παράλληλα, ξεμπλοκάρει η διάθεση POS  σε επιχειρήσεις οι οποίες λόγω οφειλών βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία και μέχρι σήμερα το αίτημά τους για απόκτηση POS απορρίπτεται ενώ έρχονται από την Πρωτομαγιά τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και οι εκδρομείς του Πάσχα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας (29/4) στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

1. Καθορίζονται για χρονικό διάστημα 3 ετών, ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών.  Το μέτρο εφαρμόζεται για:

– Παντοπωλεία και «mini markets»

– Πρακτορεία τύπου και περίπτερα

– Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες

– Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία

– Αρτοποιεία

– Ταξί

– Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών

– Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

– Στεγνοκαθαριστήρια

–  Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων

– Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων

– Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων

–  Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα

– Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων

– Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών)

Οι μειώσεις στα όρια των προμηθειών και χρεώσεων ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας ως εξής:

α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

2. Στο μέτωπο των «μπλοκαρισμένων» POS περίπου 4.000 επιχειρήσεων από τον Τειρεσία , με τη νέα διάταξη ορίζεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης (οντότητας) για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ.. όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Για κάθε παράβαση των ανωτέρω επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

3. Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων από την 1η Μαΐου 2024 να κάνουν άρση ακινησίας των οχημάτων και να τα επανακυκλοφορήσουν στους δρόμους  αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα. Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).


Πηγή: www.diaforetiko.gr