22/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κύκλωμα εκβιαστών: Τι απαντά ο Γ.Γ. του Δ. Αθηναίων

Στο θέμα της εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες και στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, αναφέρθηκε ο Βασίλης Μπόκος, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς πρόκειται για μια θλιβερή ιστορία που έρχεται από το παρελθόν.Δ εν είμαστε διατεθειμένοι για κανένα συμβιβασμό και για καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Να διευκρινίσω ότι το σύνολο των ατόμων δεν αφορούν τον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο, υπήρξαν και υπάλληλοι, ένας υπάλληλος της Πολεοδομίας Αθηνών και ένας προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε ένα κύκλωμα που φαίνεται να έχει πολλά πλοκάμια και το οποίο δρούσε εδώ και πολύ καιρό.

Συνεργαστήκαμε με τις αρχές δίωξης, όπως και θα συνεργαστούμε και από εδώ και πέρα, προκειμένου να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση. Υπήρχε ένα κύκλωμα το οποίο σε συνεργασία με τις διάφορες υπηρεσίες, όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων, εξυπηρετούσαν κάποια καταστήματα, πουλώντας ας το πούμε προστασία.

Ήταν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλου είδους καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας ως επί το πλείστον. Ζητούσαν χρήματα προκειμένου να αποσιωπηθούν οι καταγγελίες, προκειμένου να μην υπάρξουν πρόστιμα και κυρίως στο περίφημο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων που έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ και γνωρίζετε ότι μετά την πανδημία υπήρξε μια χαλάρωση, οπότε αυτό ήταν ένα σημείο που έβρισκαν τα κυκλώματα αυτά πάτημα για να εξυπηρετήσουν, μη επιβάλλοντας τον νόμο στα συγκεκριμένα θέματα».

Για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Μπόκος δήλωσε πως: «Αυτό είναι μια κουβέντα που πρέπει να ανοίξει και επειδή πρόκειται να αναθεωρηθεί και ο κώδικας των δήμων και των κοινοτήτων, είναι μια κουβέντα που πρέπει να ανοίξει. Κατά πόσο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να ξεπεραστεί και να υπάρξουν και άλλες διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Είναι μια διαδικασία που τη βλέπουμε και εμείς εδώ γιατί είχαμε τις περίεργες συμπεριφορές που προσπαθούσαμε να τους να τις ακολουθήσουμε. Είμαστε, όπως είπατε, έξι μήνες στη δημοτική αρχή και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τέτοιες πηγές κακοδαιμονίας για να βρούμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισής της, όχι πλέον μόνο με τις τυπικές διαδικασίες».

Τέλος, για τις διαδικασίες που εξελίσσονται, ανέφερε ότι: «Αυτή η εξέλιξη είναι ανοιχτή, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της προανάκρισης, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι. Αυτό μένει να το δούμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.

Ήταν ένα πολυπλόκαμο σύστημα που δεν αφορούσε μόνο τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, υπαλλήλους της περιφέρειας, υπαλλήλους και άλλων υπηρεσιών, γιατί σχετίζονται με τα καταστήματα του κέντρου που περνάνε και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση, κανένα έλεος θα έλεγα, στην περίπτωση που οι υπάλληλοι μετά και τη δικαστική κρίση βρεθούν ένοχοι, να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Πηγή: www.aftodioikisi.gr