21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κύκλωμα των εκβιαστών: Ο φόβος κρατάει τα στόματα κλειστά

«Οι εκβιασμοί δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς είναι κάτι το οποίο το ζούμε πάρα πολλά χρόνια και βλέπουμε ό,τι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είναι έρμαια στα χέρια του οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού. Και θέλω να τονίσω ό,τι δεν υπάρχουν μόνο σωστοί δημόσιοι λειτουργοί, υπάρχουν δυστυχώς και κακοί. Και εκεί πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες και εκθέτουν τις αρχές και από την άλλη μεριά εκβιάζουν τους επαγγελματίες» υπογράμμισε ο ΓΙώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Επίσης ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως «ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πάρα πολύ ανοιχτός σε οποιαδήποτε παραβατική παράβαση και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους δήμους, παραδείγματος χάρη των τραπεζοκαθισμάτων, ιδιαίτερα των τραπεζιών που αναπτύσσονται στους εξωτερικούς χώρους που είναι δημοτικοί χώροι. Εκεί τα πρόστιμα είναι υψηλά και ο επαγγελματίας πολλές φορές δεν μπορεί να ελέγξει και τον πελάτη του, δηλαδή το να τραβήξει μια καρέκλα ένα τραπέζι λίγο πιο πέρα ο πελάτης από την οριοθετημένη περιοχή είναι η παράβαση. Εκεί λοιπόν ξεκινάει μια διαδικασία με το υγειονομικό ή τις υποχρεώσεις της και τις αναγκαίες επαφές που πρέπει να έχει με διάφορες κρατικές υπηρεσίες» κια πρόσθεσε «μία από τις επιχειρήσεις οι οποίες εκβιάζουν ήταν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν ακόμα, δηλαδή ήταν στο στάδιο της αδειοδότησης».

Εντωμεταξύ ο κ. Καββαθάς επισήμανε ό,τι «ο φόβος είναι αυτός που κρατάει τα στόματα κλειστά και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΑΔΕΔΥ ανέφερε «Κοιτάξτε είναι ένα λυπηρό γεγονός και ένα γεγονός το οποίο δεν τιμά κανέναν, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας, υπάρχουν καλοί,κακοί,μέτριοι και αυτά τα φαινόμενα είναι άκρως καταδικαστέα και δυστυχώς είναι προς συζήτηση ,όχι το ότι δόθηκε μια μίζα ή οτι πίεσε κάποιος. Εδώ πέρα έχουμε ένα κύκλωμα, αυτό είναι πρωτοφανές. Έχουμε ένα κύκλωμα το οποίο είναι επιπεδοποιημένο, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη δομή, το οποίο απλώνεται σε τρεις ή τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο είναι σπάνιο και αυτό μας προβληματίζει, γιατί ξεφεύγει από τη κλασική αντίληψη»

Παράλληλα ο κ. Πολυμερόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά «Πήγε κάποιος, βρήκε 10 μέτρα επιπλέον κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και κάνει μια συναλλαγή με τον καταστηματάρχη κάτω από το τραπέζι. Άλλο αυτό και άλλο το να υπάρξει μια οργάνωση ολόκληρη δομημένη όπως είναι και μάλιστα σε ετερόκλητες προυπηρεσιες, γιατί άλλο ο δήμος, άλλο η περιφέρεια ,άλλο το υπουργείο πολιτισμού και αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και είναι άκρως επικίνδυνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί θα πρέπει να δούμε τα αίτια που υπάρχουν και πως μπορούμε ,με βάση και αυτό το γεγονός, να βάλουμε τέτοιες δικλείδες ,ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα».

Τέλος, ο κ. Πολυμερόπουλος υπογράμμισε «Ξέρετε πολύ καλά ό,τι ελάχιστοι είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι ρέουν προς αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχει ο προϊστάμενος, ο διευθυντής. Παλαιότερα τα κλιμάκια ήταν μεικτά και δεν γίνεται αυτή η παρέμβαση σε καταστήματα που έχουνε 10 ή 20 εκατοστά. Γίνονται καταλήψεις κοινοχρήστου χώρου σε μεγάλο εύρος. Εκεί πέρα πηγαίνουν και εκεί είναι οι αδύναμοι κρίκοι στην όλη διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει, το ένα είναι έλεγχοι, το δεύτερο, δε μπορεί η ιεραρχία στο δημόσιο και ιδιαίτερα στη τοπική αυτοδιοίκηση, να είναι διορισμένη. Πρέπει να είναι εκλεγμένη ιεραρχία και να έχει την αυτοτέλεια να παρεμβαίνει μέσα από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Η τοποθέτηση της ιεραρχία δίνει και ένα κύρος και ανεξαρτησία, εδώ πέρα έχουμε διορισμένους οι οποίοι παίρνουν εντολές από τον οποιοδήποτε και συνεχίζουνε αυτή τη διαδικασία».

Πηγή: www.aftodioikisi.gr