05/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπριος υπήκοος με βαρύ κατηγορητήριο – Από ξέπλυμα χρήματος, μέχρι έσοδα από εγκληματικές ενέργειες

Βαρύ κατηγορητήριο αντιμετωπίζει Λευκορώσος με κυπριακή υπηκοότητα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bitdefender, καθώς κατηγορείται για υποτιθέμενο ξέπλυμα κρυπτογράφησης που συνδέεται με BTC-e.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ένα κατηγορητήριο αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας έναν Λευκορώσο και Κύπριο υπήκοο, για τη λειτουργία μεταξύ άλλων μιας επιχείρησης παροχής χρηματικών υπηρεσιών χωρίς άδεια και συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με το BTC-e.

Πρόκειται για τον 42χρονο Aliaksandr Klimenka, ο οποίος συνελήφθη στη Λετονία στις 21 Δεκεμβρίου 2023 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο ύποπτος φέρεται να έλεγχε το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης BTC-e, καθώς και την εταιρεία τεχνολογικών υπηρεσιών Soft-FX και την οικονομική εταιρεία FX Open.

Το BTC-e, ένα πλέον ανενεργό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που επικεντρώνεται στη ρωσική αγορά, ξεκίνησε το 2011 και λειτούργησε μέχρι την κατάσχεσή του τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το BTC-e φέρεται να ήταν μια «σημαντική οντότητα διαδικτυακού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να μετατρέψουν κεφάλαια κρυπτογράφησης με «υψηλά επίπεδα ανωνυμίας».

Οι αρχές, πιστεύουν ότι η πλατφόρμα συγκέντρωσε μια βάση πελατών που εμπλέκεται κυρίως σε εγκληματικές δραστηριότητες.

«Το BTC-e φέρεται να διευκόλυνε συναλλαγές για εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε όλο τον κόσμο και έλαβε έσοδα από εγκληματικές ενέργειες από πολυάριθμες εισβολές σε υπολογιστές και περιστατικά hacking, απάτες ransomware, σχέδια κλοπής ταυτότητας, διεφθαρμένους δημόσιους αξιωματούχους και κυκλώματα διανομής ναρκωτικών και φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση εγκλημάτων που κυμαίνονται από πειρατεία υπολογιστών έως απάτη, κλοπή ταυτότητας, προγράμματα απάτης επιστροφής φόρων, δημόσια διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ).

Οι διακομιστές της πλατφόρμας, που λειτουργούσαν στις ΗΠΑ, διευκόλυναν τα περισσότερα από τα παράνομα προγράμματα που ξεδιπλώθηκαν από το BTC-e και τους χειριστές του. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, φέρεται να «μισθώθηκαν και συντηρήθηκαν από την Klimenka και τη Soft-FX».

Η πλατφόρμα ανταλλαγής που λειτουργεί η Klimenka φέρεται να βοήθησε στο ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή εγκληματικών εσόδων. Εάν κριθεί ένοχος, ο ύποπτος μπορεί να περάσει έως και 25 χρόνια στη φυλακή.

Πηγή: omegalive.com.cy