19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό – Live η συνέντευξή του

«Οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

«To δημογραφικό δεν είναι μόνο πόσα παιδιά κάνουμε, είμαστε 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, αλλά και ότι έχουμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις αλλά και την ηλικιακή διαστρωμάτωση όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Πρέπει να διαχειριστούμε ένα πληθυσμό ο οποίος γερνάει».

Τόνισε ακόμα ότι αν ως δια μαγείας προσπαθούσαμε αύριο να πείσουμε κάθε οικογένεια να έχει δυο παιδιά αυτό θα έχει αποτύπωμα μετά από 20 χρόνια.

Το χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα και είπε ότι η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σε λίγα χρόνια. Αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λέγοντας ότι δεν είναι το μοναδικό που εμπλέκεται αλλά χρειάζεται συντονισμός για μια σειρά από πολιτικές, 60 τον αριθμό που έχουν αναπτυχθεί για την ισότητα και την στήριξη των οικογενειών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας τόνισε και έχουμε ένα εργαλείο πολιτικών αλλά κάθε χώρα έχει ιδιαίτερα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά.

 

Είπε ότι αν επέλεγε ένα μέτρο θα ήταν η στήριξη της νέας οικογένειας. Η χώρα μας τόνισε βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με την στέγη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και εστιάζουμε την προσοχή μας στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα την κάλυψη του κόστους του παιδιάτρου. Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση για το βρεφικό γάλα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση.

Ερωτηθείς για τους βασικούς πυλώνες είπε:

Στήριξη στην εργαζόμενη γυναίκα με βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ολοήμερο σχολείο, κόστος στέγης και τόνισε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν και άλλες πρωτοβουλίες.

 

 

 

Πηγή: www.newsit.gr