24/02/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάμπρος Φιλίππου: Στο εδώλιο ο ηθοποιός για απόπειρα βιασμού και βιασμό δύο γυναικών

Σε δίκη παραπέμπεται ο 43χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάμπρος Φιλίππου, με τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, για τα αδικήματα της απόπειρας βιασμού κατ’ εξακολούθηση, αλλά και του βιασμού, τα οποία φέρεται να τέλεσε σε βάρος δύο γυναικών τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Αύγουστο του 2013.

Αρχικά, ο ηθοποιός με καριέρα στις ΗΠΑ είχε κατηγορηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων γυναικών, δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι αδελφές. Στη συνέχεια η αρμόδια εισαγγελέας με πρότασή της είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη του 43χρονου και για τις τέσσερις καταγγελίες σε βάρος του, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας (πρώτος βαθμός) με βούλευμά του είχε κρίνει ότι ο ηθοποιός θα πρέπει να δικαστεί μόνο για τις δύο από αυτές.

Από την πλευρά του ο Λάμπρος Φιλίππου, αρνούμενος σε κάθε τόνο τα αδικήματα που του καταλογίστηκαν, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του πρωτοβάθμιου συμβουλίου, η οποία όμως απορρίφθηκε. Το δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο, αποτελούμενο αυτή τη φορά από εφέτες, επικύρωσε την παραπομπή του σε δίκη για τις δύο καταγγελίες σε βάρος του και για ισάριθμα κακουργήματα, τα οποία αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση των δύο γυναικών.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο ηθοποιός θα δικαστεί το επόμενο διάστημα από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση τα Χριστούγεννα του 2012 (25 και 26 Δεκεμβρίου) σε βάρος 19χρονης τότε γυναίκας. Η συγκεκριμένη καταγγέλλουσα είναι αδελφή γνωστής ηθοποιού, με διεθνή μάλιστα καριέρα, η οποία επίσης είχε καταγγείλει στις εισαγγελικές αρχές τον Λ. Φιλίππου για βιασμό της. Ωστόσο, η δική της καταγγελία δεν κρίθηκε ικανή να στοιχειοθετήσει την παραπομπή του 43χρονου σε δίκη.

Επιπλέον, ο ηθοποιός με το ίδιο βούλευμα παραπέμπεται να δικαστεί και για τετελεσμένο βιασμό σε βάρος άλλης γυναίκας, το καλοκαίρι του 2013.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχετικά με το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, οι δικαστές-μέλη του Συμβουλίου Εφετών δέχθηκαν ότι ο ηθοποιός τον Δεκέμβριο του 2012 προσπάθησε να βιάσει την πρώτη -19χρονη τότε- καταγγέλλουσα δύο φορές μέσα στο διαμέρισμά της στο κέντρο της Αθήνας.

«Εισήλθε αιφνίδια στο υπνοδωμάτιό της και αφού κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του άρχισε να αυνανίζεται ενώπιόν της», αναφέρουν οι δικαστές, και δέχονται πως παρά τη ρητή άρνηση της κοπέλας, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας τις «υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις» έπιασε και με τα δύο του χέρια με δύναμη το κεφάλι της και επιχείρησε να την εξαναγκάσει σε συγκεκριμένη πράξη για να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του. «Η καταγγέλλουσα αντιστάθηκε, κρατώντας το στόμα της κλειστό…», αναφέρουν οι δικαστές, αλλά παρ’ όλα αυτά ο 43χρονος κατάφερε να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του πιέζοντας συνεχώς το κεφάλι της προς την περιοχή των γεννητικών του οργάνων.

Μία ημέρα αργότερα, σύμφωνα με το βούλευμα, ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμα της νεαρής γυναίκας, η οποία αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε αιφνιδιαστικά στο δωμάτιό της «και αφού κλείδωσε την πόρτα κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του και άρχισε να αυνανίζεται ενώπιόν της», ικανοποιώντας, παρά την αντίσταση της κοπέλας, με τον ίδιο τρόπο τη γενετήσια ορμή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ο ηθοποιός το διάστημα εκείνο διατηρούσε σταθερή ερωτική σχέση με την αδελφή της 19χρονης και «θεωρείτο ως μέλος της οικογένειάς τους», αλλά «και κατά κάποιον τρόπο ο μεγάλος και προστατευτικός αδελφός» της παθούσας. Οπως δέχθηκαν οι δικαστές, ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ψυχικά, ιδιαιτέρως, ευάλωτη κατάσταση της 19χρονης, «η οποία ζούσε υπό μόνιμο καθεστώς εσωτερικής ανασφάλειας» και «υπό τη σκιά της μεγαλύτερης αδερφής της, που φέρεται ως λαμπερή προσωπικότητα με αποτέλεσμα να αναφύεται μεταξύ τους μία -έστω και λανθάνουσα- ανταγωνιστικότητα, επωφελήθηκε τον οικείων συνθηκών» και προέβη στις παραπάνω πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά της 19χρονης.

Σχετικά με το αδίκημα του βιασμού, το οποίο φέρεται να τέλεσε σε βάρος άλλης γυναίκας τον Αύγουστο του 2013 μέσα στο διαμέρισμά του, στο βούλευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο κατηγορούμενος, ευρισκόμενος βραδινές ώρες με την παθούσα εντός της οικίας του, κατά τη διάρκεια της απαγγελίας εκ μέρους της ενός μονολόγου στο πλαίσιο μαθημάτων υποκριτικής πού της παρέδιδε και ενώ αυτή ήταν καθισμένη έμπροσθεν ενός γραφείου τη σήκωσε όρθια, χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, την έγειρε πάνω στο γραφείο όπου την ακινητοποίησε, ασκώντας δύναμη στην πλάτη της με τα χέρια του και ασκώντας πίεση με το σώμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απομακρυνθεί, της κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο και εισχώρησε βίαια τα δάχτυλα του χεριού του στο αιδοίο της…».

Και αυτό, σύμφωνα με τους δικαστές, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέληση της 20χρονης τότε παθούσας, «η οποία εξωτερικεύθηκε με λυγμούς εκ μέρους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ως άνω πράξης».

 

Πηγή: www.enikos.gr