Με βαριά τραύματα κατέληξε ένας πολίτης στην επαρχία Λευκωσίας μετά από επίθεση που δέχθηκε από τον ίδιο του τον σκύλο, τον οποίο τελικά πυροβόλησε ο γείτονάς του για να τον γλιτώσει.
Όπως αναφέρεται και σε προηγούμενο δημοσίευμα του OMEGAlive, οι ιδιοκτήτες του σκύλου ζήτησαν την ηρέμηση και ακολούθως την ευθανασία του.
Ο 61χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και διαπιστώθηκαν τραύματα στο αριστερό του χέρι, ενώ ο 78χρονος που πυροβόλησε τον σκύλο δεν δέχτηκε κάποια επίθεση.
Διαβάστε Σχετικά: Στιγμές τρόμου / Λευκωσία: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη του – Γείτονας πυροβόλησε το ζώο για να γλιτώσει ο άνδρας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ευθανασία του σκύλου που επιτέθηκε στον 61χρονο ιδιοκτήτη του
Με αφορμή το πιο πάνω θέμα, το OMEGAlive επικοινώνησε με τον εκπαιδευτή σκύλων Αλέξη Παπαϊωάννου, για να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και πώς πρέπει να αντιδράσει ο άνθρωπος αν βρεθεί στη θέση του 61χρονου.
«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο άγριο μπορεί να είναι το ζώο», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ένα ποσοστό άγριου – ήρεμου και πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο άγριο μπορεί να είναι ένα ζώο.
Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως δεν παίζει κάποιο ρόλο η φυλή του τετράποδου, καθώς σε όλες τις ράτσες μπορεί να «δουλευτεί» η συμπεριφορά τους.
Λόγοι Επίθεσης
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ζώο μπορεί να επιτεθεί στον ιδιοκτήτη του ή σε έναν άγνωστο, ωστόσο ο εκπαιδευτής τονίζει, πως είναι πάντα ευθύνη του κηδεμόνα η συμπεριφορά του σκύλου.
«Μπορεί ο ιδιοκτήτης να τον χτυπά, ή να τον εκπαιδεύει με δόλιο τρόπο», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι ο κηδεμόνας είναι εκείνος που ηγείται της ομάδας τους, της οικογένειας με την οποία ζει δηλαδή. «Αν δεν του ηγηθείς, θα του βγει το ένστικτο του ομαδάρχη, του ηγέτη και θα προσπαθήσει να το δείξει αυτό με διάφορους τρόπους», λέει χαρακτηριστικά.
Στην άγρια φύση σημειώνεται, τα ζώα τσακώνονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως το φαγητό, η διεκδίκηση της περιοχής και σε περιπτώσεις όταν είναι η εποχή του ζευγαρώματος. Τα ένστικτα αυτά δεν λείπουν και από τους σκύλους, παρόλο που πλέον είναι κατοικίδια.
Ο κ. Παπαϊωάννου ωστόσο, τονίζει ότι η συμπεριφορά του ζώου μπορεί να αλλάξει, μαζί με τη ρουτίνα του και ο ίδιος το έχει δει αυτό να γίνεται πραγματικότητα μέσω της δουλειάς του, καθώς εκτός από εκπαιδευτής, έχει και ένα ξενοδοχείο σκύλων.
Η σωστή αντίδραση
Πάντως, αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει ένας άνθρωπος όταν δεχτεί επίθεση από σκύλο, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει πως μια είναι η λύση.
«Ο σκύλος δείχνει από πριν τα σημάδια της επικινδυνότητάς του, ωστόσο όταν φτάσει και ‘χτυπήσει κόκκινο’ και ξεκινά να επιτίθεται, δεν πρόκειται να σταματήσει να κυνηγά τον στόχο του. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος όταν δεχτεί επίθεση από σκύλο είναι να απομακρυνθεί από τον χώρο και να πάει κάπου που δεν μπορεί να τον προσεγγίσει. Αν προσπαθήσεις να αντισταθείς ο σκύλος θα συνεχίσει, ασταμάτητος», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: omegalive.com.cy