Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Λίβανο, με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να εξαπολύουν νέους βομβαρδισμούς το πρωί της Τετάρτης (25.09.24) στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ του θανάτου του ανώτερου διοικητή της Ιμπραήμ Κουμπάισι.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ανώτερος αξιωματικός του στρατιωτικού της βραχίονα, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον Λίβανο, ο οποίος εξαπολύθηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της ισχυρής λιβανικής παράταξης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ο διοικητής Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.
Ο βομβαρδισμός στη νότια Βηρυτό στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».
🔴Ibrahim Muhammad Qabisi, the Commander of Hezbollah’s Missiles and Rockets Force, was eliminated by an IAF airstrike in Beirut.
Qabisi commanded several missile units within the Hezbollah terrorist organization, including the Precision Guided Missile Unit. Over the years and… pic.twitter.com/nEumRYUFYc
— Israel Defense Forces (@IDF) September 24, 2024
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, ο οποίος διοικούσε διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μίας που διαθέτει πυραύλους ακριβείας, έγινε στόχος μαζί με άλλα στελέχη μονάδων της Χεζμπολάχ που είναι εφοδιασμένες με ρουκέτες ή πυραύλους.
Ο Ιμπραήμ Κουμπάισι εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα τα χρόνια του 1980 και είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις στον στρατιωτικό βραχίονά του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του διοικητή της μονάδας Μπαντρ. Αυτή η τελευταία είναι αρμόδια για μια από τις τρεις ζώνες επιχειρήσεων της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο
Εν τω μεταξύ, πηγή του του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν βομβαρδισμό στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό, τις πρώτες πρωινές ώρες, μερικές ώρες έπειτα από φονικό πλήγμα σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
«Ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε τη Σααντίγιατ», περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, κι είχε στόχο «αποθήκη», τόνισε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση της ιεραρχίας για να μιλά σε ΜΜΕ.
Δημοσιογράφοι του AFP στη λιβανική πρωτεύουσα μεταδίδουν πως άκουσαν ισχυρή έκρηξη.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι
Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους φτάνει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε χθες, Τρίτη, (24.09.24) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
Ήδη πριν από την κλιμάκωση, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από προχθές Δευτέρα, ο Λίβανος μετρούσε περίπου 110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.
Ο αριθμός αυτός «τώρα πιθανόν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο βομβαρδισμός έγινε την επομένη παρόμοιας επιδρομής, με στόχο άλλο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που δεν είχε θύματα, εξ όσων είναι γνωστά. Ο αξιωματικός αυτός, ο Αλί Καράκι, είναι σώος, σύμφωνα με την παράταξή του.
Τη Δευτέρα, σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.
Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν σκληρά πλήγματα για τη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και τον ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους και αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ, καθώς στον Λίβανο σφοδροί βομβαρδισμοί των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους προχθές Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η σλοβένικη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.
Στη συνεδρίαση, που συγκλήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος της Γαλλίας, θα είναι παρών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε η προεδρία.
Φόβοι για νέα «τραγωδία
Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχει πλέον βρεθεί αντιμέτωπο με «τριπλή τραγωδία», καθώς οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο μεγέθυναν περαιτέρω το ήδη πολύ βαρύ φορτίο του στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο επικεφαλής του Φιλίπ Λαζαρινί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, γενικά διαχειρίζεται κέντρα υγείας και σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στη Συρία και στην Ιορδανία.
«Είχαμε ήδη τη Γάζα, τώρα έχουμε τη Δυτική Όχθη»
Όμως με τις τρεις από τις ζώνες επιχειρήσεών της να έχουν πλέον μεταμορφωθεί στην πρώτη γραμμή εχθροπραξιών, η υπηρεσία, που υφίσταται χρόνια υποχρηματοδότηση, βρίσκεται υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση, τόνισε ο εξηντάρης Ελβετοϊταλός, που τη διευθύνει από τον Μάρτιο του 2020.
«Είχαμε ήδη τη Γάζα, πλέον έχουμε τη Δυτική Όχθη», με άλλα λόγια «δυο θέατρα επιχειρήσεων που έχουν μετατραπεί σε γραμμές μετώπων» και τώρα «έχουμε επίσης τον Λίβανο», εξήγησε ο γενικός επίτροπος του UNRWA κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Και στις τρεις αυτές ζώνες επιχειρήσεων του UNRWA εκτυλίσσονται καταστάσεις «έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης», πρόκειται για «τριπλή τραγωδία», επέμεινε.
Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, ο Φιλίπ Λαζαρινί δεν κρύβει πως φοβάται «ολοκληρωτικό πόλεμο» και ότι ο Λίβανος θα γίνει νέα «Γάζα».
Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, η UNRWA βρέθηκε στο στόχαστρο του Ισραήλ, που την κατηγορεί πως απασχολεί εκατοντάδες «τρομοκράτες» στη Γάζα.
Στον μικροσκοπικό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, όπου η υπηρεσία αυτή χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον 222 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί και τα δυο τρίτα των εγκαταστάσεών της έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.
Στον Λίβανο «έχουμε χιλιάδες υπαλλήλους» που πλέον επίσης «μπορεί να σκοτωθούν», επισήμανε ο κ. Λαζαρινί με ανησυχία.
Το νέο μέτωπο «αυξάνει την πίεση που αντιμετωπίζουμε»: «Οι ανάγκες θα αυξηθούν και χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από τους δωρητές», είπε.
Ορισμένοι από τους σημαντικότερους διεθνείς δωρητές της υπηρεσίας διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους στην αρχή της χρονιάς, όταν το Ισραήλ υποστήριξη πως μια ντουζίνα από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι δωρητές έκτοτε αποκατέστησαν τη χρηματοδότηση, με την εξαίρεση όμως αυτού που έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά: των ΗΠΑ.
Η χρηματοδότηση της UNRWA «επαρκεί ως τα τέλη Οκτωβρίου» στην καλύτερη περίπτωση, τόνισε ο επικεφαλής της. Με έλλειμμα 80 εκατομμυρίων το 2024, η υπηρεσία οργανώνει αυτή την εβδομάδα νέα σύνοδο δωρητών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο πιο επείγων στόχος του εγχειρήματος είναι «να εξασφαλίσουμε πως θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε ως το τέλος της χρονιάς», όμως η υπηρεσία θέλει επίσης να λάβει δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, εξήγησε ο γενικός επίτροπός της.
«Είμαι πολύ ανήσυχος για το 2025, καθώς ορισμένοι από τους παραδοσιακούς δωρητές μας θέτουν σε εφαρμογή μέτρα λιτότητας και μειώνουν» τα κεφάλαια που διαθέτουν για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια κράτη αναφέρεται.
Πηγή: www.newsit.gr