01/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νέα παράταση της εκεχειρίας με τη Χαμάς

Για μια ακόμη ημέρα παρατείνεται η εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ. Επιβεβαιώνει και o Παλαιστινιακός θύλακας. 

Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε – μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της – ότι η εκεχειρία με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

«Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και με την επιφύλαξη των όρων της συμφωνίας, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί», αναφέρει σε σύντομη δήλωση ο Ισραηλινός Στρατός.

Με τη σειρά του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Χαμάς θα χρειαστεί να απελευθερώσει τουλάχιστον 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα εκεχειρίας. 

Το Ισραήλ με τη σειρά του θα απελευθερώσει επίσης 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε 10 ομήρους. Να σημειωθεί ότι η χθες η Χαμάς άφησε ελεύθερους 14 ομήρους, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά.

Πηγαίνουν στην Μπανγκόκ οι 17 Ταϊλανδοί όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς

Οι 17 Ταϊλανδοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες ημέρες από τη Χαμάς, έπειτα από ατελείωτες εβδομάδες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένονται σήμερα στην Μπανγκόκ.

Το αεροσκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας, αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), όπου θα τους υποδεχθούν οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της Ταϊλάνδης, κάπου 30.000 υπήκοοι του βασιλείου εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στον αγροτικό τομέα, όταν εξαπέλυσε την έφοδό της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 32 από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της πιο αιματηρής επίθεσης στο Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών από αέρα, ξηρά και θάλασσα στον παλαιστινιακό θύλακο και στα τέλη του Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη ομάδα δέκα ταϊλανδών ομήρων απελευθερώθηκε την Παρασκευή, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Χαμάς και του Ισραήλ να κηρυχθεί ανακωχή, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στις οποίες μεσολάβησαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι τις ημέρες που ακολούθησαν.

Όλοι εισήχθησαν σε ισραηλινά νοσοκομεία για ανάρρωση προτού επαναπατριστούν, ανέφεραν ταϊλανδοί αξιωματούχοι.

Άλλοι έξι ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως προς το παρόν θα παραμείνουν σε νοσοκομείο στο Ισραήλ και θα επαναπατριστούν αργότερα.

Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 6.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τριάντα εννέα υπήκοοι Ταϊλάνδης σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στον πόλεμο και το βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα πως απομάκρυνε εσπευσμένα πάνω από 8.500 υπηκόους του που βρίσκονταν στο Ισραήλ.

 

Πηγή: www.newsit.gr