23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Μακροχρόνια χρήση βιταμίνης D και ασβεστίου: Με ποιες παθήσεις συνδέονται

Μια νέα μελέτη εξετάζει πώς τα κοινά συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, συσχετίζονται με τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ασβέστιο και βιταμίνη D είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Αλλά οι γυναίκες είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο εάν ήταν μετεμμηνοπαυσιακές.

Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (WHI)», διερεύνησε αρχικά τις επιπτώσεις στην υγεία από την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά δεν παρατήρησε καμία σημαντική επίδραση.

Η πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, εξέτασε τα δεδομένα θνησιμότητας σε αυτούς τους συμμετέχοντες για να εντοπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D.

Advertisement

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγαλύτερες γυναίκες, τείνουν να στερούνται βιταμίνης D και ασβεστίου στη διατροφή τους, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να συστήνουν συμπληρώματα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων και των βιολογικών επιδράσεων και των κλινικών αποτελεσμάτων και την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Advertisement

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από τη δοκιμή του WIH εκτός από τα δεδομένα του Εθνικού Δείκτη Θανάτου για να προσδιορίσουν εάν η μακροχρόνια καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων των γυναικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα εάν οι γυναίκες, που συμμετείχαν αρχικά στη δοκιμή WIH, ανέπτυξαν καρκίνο, καρδιακή νόσο, εάν είχαν κάταγμα ισχίου ή εάν πέθαναν τα χρόνια που ακολούθησαν.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο.

Ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι έπαιρναν τα συμπληρώματα αντιμετώπιζαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Οι καρδιαγγειακές επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα πριν τους ανατεθεί να λάβουν συμπληρώματα ως μέρος της δοκιμής.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων φάνηκε να μην έχει αξιοσημείωτη επίδραση στον συνολικό επιπολασμό του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των καταγμάτων του ισχίου ή της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Γιατί το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της υγείας σας

Αν και δεν είναι σαφές γιατί, τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη καρκίνου, ορισμένες έρευνες σημειώνουν ότι μειώνουν τη διεισδυτικότητα του όγκου, εμποδίζουν την αγγειογένεση (ή το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων) μέσα και γύρω από τους όγκους και επηρεάζουν τις λειτουργίες του εντέρου και την παραγωγή χολικού οξέος.

βιταμινες, ασβεστιο

Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη D, συγκεκριμένα, αυξάνει την καταστολή των γονιδίων του όγκου και ρυθμίζει τη φλεγμονή στο σώμα. Μπορεί επίσης να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του υψηλότερου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έπαιρναν επίσης συμπληρώματα βιταμίνης D.

Πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D;

Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D συνιστάται συνήθως σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους, καθώς και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη.

Οι γιατροί συχνά διαφωνούν σχετικά με τις βέλτιστες δόσεις συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D και ορισμένοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μη γνώση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα που δεν μπορούν να επιτύχουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της τροφής. Η μη λήψη επαρκούς ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις άλλωστε.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να είστε πολύ προσεκτικοί με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς να αξιολογείται η τρέχουσα πρόσληψη ασβεστίου, η περίσσεια δόση μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη του ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της ιδανικής δοσολογίας.

Η παρούσα μελέτη επομένως, υπογραμμίζει πως απαιτείται μελλοντική έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με την καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή: www.truelife.gr