24/02/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η «μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας»

Μύδρους κατά της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 εξαπέλυσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε τελετή απόδοσης τιμών στους 42 Γάλλους που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς, ο Μακρόν δεν δίστασε να μιλήσει για «βαρβαρότητα» και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη δράση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ως «την μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας».

«Την 7η Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, το ανείπωτο ξαναβγήκε στην επιφάνεια από τα βάθη της Ιστορίας», δήλωσε ο Μακρόν στην αυλή του Μεγάρου των Απομάχων (l’Hôtel des Invalides) στο Παρίσι, παρουσία οικογενειών των θυμάτων.

«Ήταν 6 το πρωί και η Χαμάς εξαπέλυσε τη μαζική και αποτρόπαια επίθεση αιφνιδιαστικά, τη μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Είμαστε 68 εκατομμύρια Γάλλοι που πενθούμε για τις ζωές που χάθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Εξήντα οκτώ εκατομμύρια μείον 42 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, 68 εκατομμύρια εκ των οποίων έξι τραυματίστηκαν, 68 εκατομμύρια εκ των οποίων η ζωή τεσσάρων στιγματίστηκε για πάντα από την αιχμαλωσία.

Εξήντα οκτώ εκατομμύρια εκ των οποίων τρεις που παραμένουν αιχμάλωτοι και για την απελευθέρωση τους παλεύουμε καθημερινά. Οι άδειες καρέκλες τους είναι εκεί», είπε με δυνατή φωνή ο Μακρόν.

Τρεις καρέκλες είχαν μείνει κενές μεταξύ των θέσεων των οικογενειών των θυμάτων, για τους τρεις Γάλλους που εξακολουθούσαν να θεωρούνται όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν γεννήθηκαν όλοι στη Γαλλία, δεν πέθαναν στη Γαλλία, αλλά ήταν κομμάτι της Γαλλίας».

Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να «δίνουμε κανένα χώρο στον έρποντα, ανεμπόδιστο αντισημιτισμό…γιατί τίποτα δεν τον δικαιολογεί». «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την τρομοκρατία».

Ορισμένοι Γάλλοι πολιτικοί, μεταξύ άλλων από την άκρα αριστερά, επέκριναν το γεγονός ότι η τελετή του Παρισιού δεν περιλάμβανε φόρο τιμής στους Γάλλους υπηκόους που σκοτώθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί μια άλλη τελετή φόρος τιμής, καθώς δεν ήθελαν να «μπερδέψουν δύο τύπους θυμάτων».

«Είναι προφανές ότι χρωστάμε την ίδια συγκίνηση και αξιοπρέπεια στους Γάλλους θύματα των βομβαρδισμών της Γάζας», είπε ο αξιωματούχος.


Πηγή: www.newsit.gr