23/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη των 21 κατηγορουμένων τρεις μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση

Με διαδικαστικά ζητήματα άρχισε σήμερα Δευτέρα (08.07.2024) η εκδίκαση στο Εφετείο της υπόθεσης της φονικής φωτιά στο Μάτι με τα 104 θύματα τον Ιούλιο του 2018.

Παρόντες στο Εφετείο ήταν οι 14 εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι, ενώ στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξης της κατηγορίας δεκάδες συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες.

Η δευτεροβάθμια δίκη ήρθε με διαδικασίες-εξπρές καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και από τον Άρειο Πάγο μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

Η πρωτοβάθμια απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Σε αυτήν την απόφαση ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα εφετών με αποτέλεσμα να κάθονται στο εδώλιο και οι 21 αρχικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση και να αρχίζει η εκδίκαση της από μηδενική βάση.

Το δικαστήριο θα προχωρήσει αύριο στον διορισμό αυτεπαγγέλτως συνηγόρου υπεράσπισης του τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιερη, εκ των καταδικασμένων πρωτοδίκως, ο οποίος δικάστηκε σε πρώτο βαθμό χωρίς συνήγορο, καθώς το επέτρεπε ο νόμος για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις των κωδικών ωστόσο, σε ανάλογης μορφής αδικήματα το δικαστήριο υποχρεούται να ορίσει δικηγόρο όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει, ώστε να μην τεθούν ζητήματα ακυροτήτων.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.

Πηγή: www.newsit.gr