23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η Ελλάδα γιόρτασε την Ανάσταση του Χριστού – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη τη χώρα, από άκρη σε άκρη.

Πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να λάβουν το Άγιο Φως και να ανταλλάξουν ευχές με αγαπημένα πρόσωπα.

Το Άγιο Φως σε όλη τη χώρα

Μετά από μια σύντομη τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως έφτασε στις 21:00 στον πρώτο Ναό της χώρας που υποδέχεται το Άγιο Φως, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα.

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μετέφερε με το ειδικό καντήλι, ενώ εκπρόσωποι των μητροπόλεων μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες.

Παράλληλα, ξεκίνησε το ταξίδι του για ακόμη μία χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

 

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Νωρίτερα σήμερα είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα η ελληνική διπλωματική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Κώτσηρα, ο οποίος παρέλαβε το ‘Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, εξαιτίας και του πολέμου, ενώ μέσα στον Ναό της Αναστάσεως βρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στην Αθήνα, η Αναστάσιμη Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ταλαντίου Επιφάνιος και Θεσπιών Παύλος.

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος επισήμανε ότι «Με την Ανάσταση του Κυρίου η ελπίδα γεμίζει και πάλι τις ψυχές μας.

«Εύχομαι το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους, συγκρούσεις και μίση, με αγάπη και κατανόηση προς τον συνάνθρωπο.»

« Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!»

 

Στην Ακολουθία της Αναστάσεως το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Σε όλους τους ναούς της Αθήνας αναγνώστηκε το πασχάλιο μήνυμα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας:

«Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου, και Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια!

Η Ανάσταση του Χριστού μας έδειξε πως θα είναι ο άνθρωπος και η κτίση στα Έσχατα. Και μπορούμε να χαιρόμαστε προκαταβολικά γι’ αυτό, με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Εκκλησίας.

Όμως, η Ιστορία είναι ακόμα δέσμια του κακού, της βίας, του θανάτου, του παραλογισμού. Είναι οι συνέπειες της επιλογής του Αδάμ που, αντί να στρέψει την αγάπη του στον Θεό, έπεσε στην αγάπη για τον εαυτό του.

Το κακό δεν προϋπήρχε. Δεν προέρχεται από την ύλη. Εισήλθε στον κόσμο εξαιτίας της αμαρτίας (Ρωμ. 8:20 – 22). Από τότε η ανθρωπότητα βρίσκεται στην κοιλάδα του θανάτου (Ψαλ. 22:4).

Ο κόσμος υποφέρει από κάθε μορφή βίας. Το βλέπουμε στις μέρες μας, με όλο και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα σε συζύγους, σε γονείς και τέκνα, σε ομάδες και παρατάξεις. Αλλά και σε λαούς, με πρόσφατες τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσο ο πολιτισμός μας αναπαράγει την απομάκρυνση από τον Θεό τόσο το κακό θα επεκτείνεται και θα κυριαρχεί. Στον καθένα από εμάς εναπόκειται αν θα σπάσουμε τον δαιμονικό κύκλο της βίας και της εκδίκησης και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού.

Η βία δεν κράτησε τον Χριστό στον τάφο. Η Ανάστασή Του ήταν αποτέλεσμα της κοινωνίας Του με τον Πατέρα και το ‘Αγιο Πνεύμα. Ήταν υπόθεση σχέσης και κοινωνίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ισχύ και την εξουσία αλλά με την ελευθερία και την αγάπη.

Χριστός Ανέστη»

Δείτε την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

 

Πηγή: www.enikos.gr