22/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν είχε ενημερώσει πριν την επίθεση την Τουρκία, ΗΠΑ, Ελβετία και το Κατάρ

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14.04.2024 πως είχε ενημερώσει ορισμένες χώρες της περιοχής τρεις ημέρες νωρίτερα. Μάλιστα, τόνισες πως οι χώρες που γνώριζαν τα σχέδιά της ήταν η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ. Το Reuters από την άλλη πλευρά είπε ότι η προειδοποίηση του Ιράν προς τους γείτονές του 72 ώρες πριν από την επίθεση μπορεί να εμπόδισε την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράν ενημέρωσε επίσης τις ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τέτοιες πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν μαζί τους πριν από την επίθεση.

Ιρανική πηγή που μίλησε στο Reuters είπε ότι το Ιράν, μέσω διπλωματικών διαύλων, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ελβετίας, ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ημέρα σχεδιασμού της επίθεσης και διαβεβαίωσε ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα αποτρέψει την απάντηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι συναντήθηκε τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη πριν από την επίθεση και πέρασε μηνύματα ως ενδιάμεσος για να βεβαιωθεί ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες.

Τουρκική διπλωματική πηγή είπε, “Το Ιράν είπε ότι η αντίδραση θα ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και δεν θα υπερέβαινε αυτό. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων. Οι εξελίξεις δεν εξέπληξαν.”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαχιάν έκανε επίσης δήλωση για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέψευσε τη δήλωση του Αμπντουλαγιάν και είπε ότι η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με το Ιράν μέσω ελβετικών μεσαζόντων, αλλά δεν έλαβε ειδοποίηση 72 ωρών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε, “Αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Δεν έκαναν δήλωση ούτε έδωσαν κάποιο μήνυμα όπως “αυτοί θα είναι στόχοι, άρα εκκενώστε τους”.


Πηγή: www.diaforetiko.gr