06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Είμαι υπέρ της προοδευτικής φορολόγησης – Όσοι βγάζουν πολλά, πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους»

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής συνδέεται με μια σειρά από παροχές. Όταν έχουμε σήμερα ελευθέρους επαγγελματίες που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα σκεφτείτε ότι λαμβάνουν μια σειρά επιδόματα που δεν τους αναλογούν. Αυτό είναι βαθιά άδικο. Είχα αναφέρει προεκλογικά βεβαίως να καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί και η φοροδιαφυγή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα στον ΣΚΑΪ, όπου ανακοίνωσε και έκτακτο πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν σχετίζεται μόνο με τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτείνεται σε πολλά επίπεδα για να πιάσουμε τα «μεγάλα ψάρια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι συστατικό του κοινωνικού συμβολαίου να πληρώνει ο καθένας τους φόρους που του αναλογούν. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση, αυτοί που βγάζουν περισσότερα πρέπει αναλογικά να πληρώνουν περισσότερα στους φόρους. Παρότι είδα πολλές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει στον πυρήνα του γιατί είμαστε υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Ο επίπεδος φόρος για όλους είναι λάθος, εγώ προσωπικά πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Αντιμετωπίσαμε στη ρίζα της την υπερβολική φορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήσαμε όλους τους μνημονιακούς φόρους, μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29 στο 22%. Ο ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει η εργασία του να αξίζει τουλάχιστον στο να ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό.

Είμαστε κάθετοι στο να ελέγχουμε τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε κολοσσούς. Ήδη τα μισά πρόστιμα έχουν καταβληθεί. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμία πολυεθνική, όταν είπα ότι δεν είμαστε μπανανία το εννοούσα», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή: www.diaforetiko.gr