10/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μητσοτάκης: Μετά το «μπλόκο» και την επίθεση σε Δούκα, τείνει χείρα φιλίας

Την σημασία της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης μέσω του Aftodioikisi.

Μετά την φαραωνική ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και την αρχική ένταση, η κυβέρνηση ρίχνει «γέφυρες» και τείνει μια χείρα φιλίας και συνεργασίας στον κ. Δούκα. Εντούτοις στο Μαξίμου διατηρούν ακέραιες τις απόψεις τους για συγκεκριμένα ζητήματα της πρωτεύουσας.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στο Aftodioikisi, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την συνάντηση Μητσοτάκη και Δούκα, τοποθετώντας την σε ένα θεσμικό πλαίσιο.

«Είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπως με τους αυτοδιοικητικούς των μεγάλων πόλεων. Μιλάμε για τον εκλεγμένο δήμαρχο της πρωτεύουσας, τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων» σημείωσε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, ζήτημα που δημιούργησε την πρώτη ένταση μεταξύ Μαξίμου και Δούκα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κομβικές πολιτικές της κυβέρνησης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή. Και ειδικά, κομβικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως είναι η επέκταση του Μετρό προφανώς δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό. Και στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής αυτής αλλά και πολύ σημαντικών παρεμβάσεων για τους πολίτες είναι σημαντική και πράγματι προσβλέπουμε όπως είπε ο Πρωθυπουργός (σ.σ. σε ουσιαστική συνεργασία) και με τον Χάρη Δούκα. Δεν νομίζω ότι το ένα συγκρούεται με το άλλο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία με τον κ. Δούκα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά» ενώ αναφερόμενος στην Βασιλίσσης Όλγας είπε πως« στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα».

To χρονικό
Το Aftodioikisi, η μεγαλύτερη πολιτικό – αυτοδιοικητική ενημερωτική πύλη, ανέδειξε πρώτη το ζήτημα ότι η συνάντηση με τον Χάρη Δούκα δεν ήταν ψηλά στις πρωθυπουργικές καλένδες.

Μια μέρα αργότερα, και ενώ η αντιπαράθεση Μαξίμου – Δούκα για το Μετρό στα Εξάρχεια ήταν στο επίκεντρο, μέσω του Aftodioikisi, οι κυβερνώντες επιχείρησαν να ταυτίσουν τον νέο δήμαρχο με τους αριστεριστές και τους περιθωριακούς που εναντιώνονται στην δημιουργία του Μετρό στην συγκεκριμένη περιοχή, κάνοντας λόγο για «επαναστατική γυμναστική».

Εντέλει, λίγες ώρες αργότερα την ίδια ημέρα, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης με τον πιο σημαντικό δήμο της χώρας, έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Χάρη Δούκα, συνάντηση που ξεκινά σε λίγη ώρα στο Μαξίμου με θετικούς οιωνούς, διαμετρικά αντίθετα από το πώς εκκίνησαν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Το σημερινό ερώτημα του Aftodioikisi στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:
«Καλημέρα κύριε εκπρόσωπε. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα που αναφέρατε, για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Ποιες είναι οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου; Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσβλέπει σε μία «ουσιαστική συνεργασία». Στη συνέχεια, όμως, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Μετρό στα Εξάρχεια και στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας. Φαίνεται ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ κυβέρνησης και νέου δημάρχου. Τι προσδοκάτε, πώς θα προχωρήσει αυτή η σχέση;»

Πηγή: www.aftodioikisi.gr