04/10/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της Δημοτικής Αστυνομίας Αχαρνών – «Διδάσκει» οδική συμπεριφορά και φροντίδα των ζώων στα σχολεία – Law & Order

Μπορεί η Δημοτική Αστυνομία από τη φύση της να είναι πιο γνωστή για τα χαρακτηριστικά της αστυνόμευσης, της σύστασης προς τους δημότες και της επιβολής προστίμων σε παραβάτες, όμως αρκετές φορές αναπτύσσει και πιο σύνθετους ρόλους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όπως στον δήμο Αχαρνών, όπου τα τελευταία χρόνια το έργο της έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Για ακόμη μια σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν δύο εγκεκριμένα προγράμματα της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Αχαρνών σε σχολεία του δήμου, το ένα για την «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια» και το άλλο για τα αδέσποτα ζώα, το οποίο υλοποιείται με τον τίτλο «Οι φίλοι μας τα ζώα» σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του δήμου.

Αυτά τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφορίας και της οδικής ασφάλειας από τη μία μεριά και της ορθής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα συντροφιάς, από την άλλη. Στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας επισκέπτονται τα σχολεία, ενημερώνουν και μιλούν με τα παιδιά, προσφέροντας πολύτιμη γνώση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και φροντίδας των ζώων.

«Είναι ένα πρόγραμμα πάνω στη βάση αντίστοιχων προγραμμάτων που εκτελεί η Ελληνική Αστυνομία και η Τροχαία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία Χρήστος Γκίκας και συνεχίζει: «Ως δήμος το θεωρούμε πολύ σημαντικό, γιατί η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν πυλώνα για την καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης και ενσυναίσθησης από νεαρή ηλικία, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινότητας. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να έχει και εκπαιδευτικό ρόλο κι αυτό ακριβώς ως δήμος αναπτύσσουμε».

Για το πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά, ο κ. Γκίκας αναφέρει: «Έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και ανταποκρίνονται πάντα με χαρά. Είμαι αστυνομικός εν ενεργεία και είμαι και στην Τροχαία και εξεπλάγην κι εγώ από το πόσο ανταποκρίνονται τα παιδιά σε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι φιλόλογος η δημοτική αστυνόμος που πηγαίνει στα σχολεία κι έτσι έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο με τα παιδιά, ξέρει πώς να τα προσεγγίσει, κάτι που βοηθάει πολύ στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος. Πηγαίνουμε και στις δομές ΑμεΑ που έχει ο δήμος μας κι επίσης εκεί πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση».

Ως αστυνομικός και στέλεχος της Τροχαίας, ο κ. Γκίκας επισημαίνει για τη γενικότερη οδική συμπεριφορά στη χώρα μας: «Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία παιδεία πάνω στο ζήτημα αυτό και στον τρόπο που λειτουργούμε στους δρόμους και θα ξεκινήσω ακόμη και από εμάς τους αστυνομικούς. Δεν υπάρχει οδική συμπεριφορά από τους οδηγούς και δυστυχώς, αυτό το περνάμε και στα παιδιάς μας. Γιατί όταν τα παιδιά δουν για παράδειγμα πώς οδηγούμε χωρίς ζώνη ή πώς αδιαφορούμε για την ταχύτητα ή τη σηματοδότηση, τότε και αυτά δεν θα βάλουν τη ζώνη τους και θα κάνουν τα ίδια. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αστυνομίας στα σχολεία».

Για το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά στα ζώα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Αχαρνών λέει: «Πάνω σε αυτό το ζήτημα νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και φαίνεται και κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Σιγά σιγά έχει αλλάξει η νοοτροπία, υπάρχει ευαισθησία πλέον γύρω από τα αδέσποτα ζώα και τη συμπεριφορά μας απέναντί τους, αλλά και γενικότερα γύρω από τα ζώα. Όχι ότι δεν συνεχίζουν να υπάρχουν και περιστατικά βίας και κτηνωδίας, όμως ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με παλαιότερα και όχι μόνο οι νεότερες γενιές. Οι γονείς μου, ας πούμε, που είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, δείχνουν πλέον την ευαισθησία τους απέναντι στα ζώα συντροφιάς».

Για το αν αυτό οφείλεται στην αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα, ο κ. Γκίκας απαντά: «Δεν νομίζω ότι είναι μόνο το ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Έχει να κάνει και με την ενημέρωση, που στην εποχή μας είναι ανεπτυγμένη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόσμος έχει αλλάξει νοοτροπία πάνω στη συμπεριφορά μας προς τα ζώα».

«Το ένιωθα ότι υπάρχει η ανάγκη ενημέρωσης και για τα δύο ζητήματα κι έτσι το προχωρήσαμε», λέει από τη μεριά της η προϊσταμένη του Τμήματος Αστυνόμευσης του δήμου Αχαρνών Δήμητρα Τσιαούση. Φιλόλογος στο επάγγελμα, προσθέτει αμέσως μετά: «Έχει κουμπώσει το επάγγελμα με το χόμπι και την ευχαρίστηση με την οποία το κάνω. Έχω πάρει τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και αυτό που προσπαθούμε είναι να συντεριάξουμε τον Νόμο με τα απλά λόγια, ώστε να γίνει κατανοητό στα παιδιά, ειδικά των μικρότερων ηλικιών. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αυτή την ενημέρωση και το βλέπουμε αυτό. Ανάγκη και για τα δύο ζητήματα, της κυκλοφοριακής αγωγής και της συμπεριφοράς προς τα ζώα. Δυστυχώς δεν τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Η κ. Τσιαούση αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα σχολεία των Αχαρνών για τα δύο προγράμματα της Δημοτικής Αστυνομίας και επισκέπτονται δύο σχολεία την εβδομάδα, ενώ έχουν αναπτύξει και άλλες δράσεις για τους μαθητές, όπως το Φεστιβάλ Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου μεταξύ άλλων υπήρξε και μια έκθεση με ζωγραφιές και κατασκευές των παιδιών. Στο τέλος προσθέτει: «Σε κάθε σχολική σεζόν παρακολουθούν τα προγράμματά μας περίπου 3.500-4.000 μαθητές από σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων. Το ευχάριστο είναι πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά κι από τη δική μας την πλευρά υπάρχει η διάθεση και η εμπειρία».

 



Πηγή: lawandorder.gr