Ο συνδυασμός φαρμάκων που αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικής αιμορραγίας σε ζωτικά όργανα Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, επίσης αραιώνουν το αίμα.
Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο επικίνδυνης εσωτερικής αιμορραγίας εάν λαμβάνουν παράλληλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ).
Η μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός των δύο κατηγοριών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας στο έντερο, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και την ουροδόχο κύστη.
Advertisement
«Διαπιστώσαμε ότι για τους ασθενείς που έπαιρναν αντιπηκτικά για την αντιμετώπιση θρόμβων στα πόδια ή στους πνεύμονες, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, διπλασίαζε τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σύγκριση με τη μη χρήση ΜΣΑΦ», δήλωσε ο ερευνητής Soren Riis Peterson από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία.
«Ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που σχετίζεται με τη χρήση ΜΣΑΦ δεν περιοριζόταν στο πεπτικό σύστημα, αλλά φάνηκε να επηρεάζει και άλλα συστήματα οργάνων».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 52.000 Δανούς ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε αντιπηκτικό για τη θεραπεία θρόμβου αίματος μεταξύ 2012 και 2022.
Στη Δανία, τα ΜΣΑΦ δικλοφενάκη και ναπροξένη μπορούν να ληφθούν μόνο με ιατρική συνταγή. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την υγεία των ασθενών στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί τόσο ένα αντιπηκτικό όσο και ένα ΜΣΑΦ.
Συνολικά, ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν διπλάσιος όταν οι άνθρωποι έπαιρναν ένα αντιπηκτικό και ένα ΜΣΑΦ, σε σύγκριση με τη λήψη μόνο ενός αντιπηκτικού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος για τη ναπροξένη, τρεις φορές υψηλότερος για τη δικλοφενάκη και σχεδόν διπλάσιος για την ιβουπροφαίνη.
Ειδικότερα, οι κίνδυνοι αιμορραγίας ήταν:
Η χρήση ΜΣΑΦ μαζί με ένα αντιπηκτικό τριπλασίασε επίσης τον κίνδυνο αναιμίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος για μια μεγάλη ποικιλία αντιπηκτικών, συμπεριλαμβανομένων των ριβαροξαβάνης, απιξαμπάνης, βαρφαρίνης, δαμπιγκατράνης και εδοξαμπάνης.
«Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά για θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όταν θέλουν να λάβουν ΜΣΑΦ για την αντιμετώπιση του πόνου ή της φλεγμονής», σημειώνει ο Petersen».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr