06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Στο 13% ο ΦΠΑ σε ΜΜΜ και τουρισμό

Ένα τμήμα των έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης που πάρθηκαν το 2020 εξαιτίας του lockdown και της COVID-19, κλείνει στο τέλος του 2023. Απ’ την άλλη πλευρά με το νέο έτος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει μόνιμα χαμηλό τον ΦΠΑ στο 13% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον Τουρισμό. Με αυτόν τον τρόπο, απ’ την πρώτη μέρα του 2024, δεν συντρέχει λόγος να αυξηθούν κατά 10% οι τιμές στα εισιτήρια των ΜΜΜ, στα κόμιστρα των ταξί αλλά και στις τιμές ξενοδοχείων, όπως θα άρμοζε κανονικά. 

Και ενώ σε όλη την Ευρώπη η «γραμμή» είναι ότι αποσύρονται άμεσα πλέον όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν την εποχή της πανδημίας (από το καλοκαίρι του 2020 κυρίως), στην Ελλάδα η κυβέρνηση αξιοποιεί τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν η ανάπτυξη και η περιστολή της φοροδιαφυγής, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, με τα οποία στηρίζει το λαϊκό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις ή άλλους κλάδους και επαγγελματίες, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται αλλά διατηρείται επ’ αόριστον πλέον, η μείωση στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα (13%) στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί κλπ), στον αθλητισμό (δηλαδή σε γυμναστήρια ή σχολές χορού κλπ), στον πολιτισμό (θέατρα και κινηματογράφοι κυρίως) αλλά και στο τουριστικό “πακέτο”, δηλαδή στη διαμονή και διατροφή στα ξενοδοχεία ή αλλά τουριστικά καταλύματα.

Επιπλέον, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ δίνοντας μια επιπλέον ανάσα στους πολίτες που παλεύουν με την ακρίβεια.

Στον αντίποδα όμως, από 1.1.2024 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κάτι που σημαίνει ότι στο τραπέζι -από την πρωτοχρονιά κιόλας- ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 24% για σερβιριζόμενα ροφήματα όπως το αεριούχο νερό, αναψυκτικά κλπ!


Πηγή: www.diaforetiko.gr