18/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Παγώνει» το έγγραφο του ΓΛΚ για αναδρομική περικοπή μισθού συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές

Φρένο στις προσπάθειες για περικοπές μισθών, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, σε βάρος των συμβασιούχων οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους με δικαστικές αποφάσεις (προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα), έβαλαν Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους με κινητοποίηση που οργάνωσαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Στην παρέμβαση συμμετείχαν τόσο η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ) όσο και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Σε συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Πετραλιάς και υπηρεσιακοί παράγοντες, δεσμεύτηκαν πως θα σταλούν έγγραφα σε όλους τους Δήμους προκειμένου να μην γίνει καμία περικοπή, μέχρι να δοθούν σχετικές απαντήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με το  απαράδεκτο έγγραφο που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr .

Μετά την συνάντηση μέλη της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενημέρωσαν για τις εξελίξεις τους συγκεντρωμένους εργαζομένους, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με ενότητα, εγρήγορση, συνεννόηση, όλων των παρατάξεων. Σήμερα είχαμε με την παρέμβαση μας ένα μικρό αποτέλεσμα».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τα δύο απαράδεκτα έγγραφα που έχει εκδώσει το ΓΛΚ και στις ερμηνείες τους από τις νομικές υπηρεσίες των δήμων, με βάση τα οποία θεωρείται πως οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να έχουν καμιά μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση και δεν δικαιούνται μισθολογική εξέλιξη ή αυξήσεις.

Ετσι, χιλιάδες συμβασιούχοι απειλούνταν με περικοπές μισθών καθώς και με την αξίωση να επιστρέψουν αναδρομικά τις αυξήσεις που έχουν λάβει με βάση τον νόμο (5045/2023), τη μισθολογική τους εξέλιξη (4354/2015) και τα οικογενειακά επιδόματα!

Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρωτοβάθμιων σωματείων, αντιδρούν στο έγγραφο του Γ.Λ. του Κράτους Με αριθμ. πρωτ.: 2/13620/ΔΕΠ/5-3-2024) με το οποίο απάντησε σε ερώτημα Δήμου σχετικά με την Μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που υπηρετούν σε Δήμους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, δεχόμενο, ότι: «.. οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον Ν.4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του Ν.5045/2023, διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».

Αυτονόητη συνέπεια της παραδοχής αυτής είναι ότι οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν λαμβάνουν την αύξηση του Ν.5045/2023 και σε όσους έχει ήδη καταβληθεί αναζητείται αναδρομικώς.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr