20/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Παιδιά φυλακισμένων Λιβάνιων στην Κύπρο διαμαρτύρονται και απαιτούν την απελευθέρωσή τους – «Επιδίωξαν μια καλύτερη ζωή και κατέληξαν στη φυλακή»

Δεκάδες συγγενής, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, Λιβάνιων μεταναστών που κρατούνται φυλακισμένοι στην Κύπρο διαδήλωσαν στη Βηρυτό, απαιτώντας την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, ανέφερε την Κυριακή ο ανταποκριτής της L’ Orient Today στα κατεχόμενα, χωρίς να διευκρινίζει όμως αν πρόκειται για φυλακές στις ελεύθερες περιοχές ή στις κατεχόμενες.

Τριάντα άνδρες, οι οποίοι έφυγαν από τον Λίβανο χρησιμοποιώντας παράτυπες θαλάσσιες μεταναστευτικές διαδρομές, βρίσκονται επί του παρόντος έγκλειστοι στο νησί της Μεσογείου, γράφει ο ιστότοπος. Οι οικογένειές τους έχουν επανειλημμένα προτρέψει τις αρχές του Λιβάνου να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους με τους ντόπιους ομολόγους τους.

Ο κοινοτάρχης της πόλης καταγωγής τους και επικεφαλής της Ένωσης Ακκάρ Μουχτάρ, Ζαχέρ Κασάρ, ήταν επίσης παρών στη διαμαρτυρία και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των κρατουμένων στην Κύπρο. Είπε ότι ελπίζει ότι οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε ταχεία επίλυση για όσους έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

«Οι αγαπημένοι μας μετανάστευσαν λαθραία στην Κύπρο, επιδιώκοντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την πείνα, για να καταλήξουν στη φυλακή», είπε ο Κασάρ.

Τα παιδιά που ήταν παρόντα στη διαμαρτυρία κρατούσαν φωτογραφίες των πατεράδων τους που κρατούνται αυτή τη στιγμή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη διαμαρτυρία που πραγματοποιούν οι οικογένειες. Τον Μάιο, μέλη της οικογένειας συγκεντρώθηκαν έξω από την Κυπριακή Πρεσβεία στο Louaizeh, Baabda, ζητώντας να σημειωθεί πρόοδος στις υποθέσεις των αγαπημένων τους.

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη χώρα στις 2 Μαΐου. Η δωρεά στοχεύει στην «αναζωογόνηση της οικονομίας» και την έναρξη πολλών έργων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των συνόρων. Η επίσκεψη του Φον ντερ Λάιεν συνέπεσε με αυτή του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η χώρα του οποίου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για εισροή μεταναστών που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα από τον Λίβανο.

Ο Λιβανέζικος Στρατός συχνά ανατρέπει τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίας δια θαλάσσης, συλλαμβάνοντας λαθρέμπορους και επίδοξους μετανάστες.

Πηγή: omegalive.com.cy