15/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κανένας ανασχηματισμός, μείζονες οι ανακατατάξεις στο Μαξίμου

Μετά τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς επίμονα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ότι, δηλαδή, οι προσωπικές συμπεριφορές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αξιολογούνται καθημερινά, όμως όσον αφορά στην παραγωγή κυβερνητικού έργου αναγνωρίζεται ότι χρειάζεται χρόνος, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά στη νέα… σύνθεση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου και ότι ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού – στη θέση του Γιάννη Μπρατάκου – με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πράγμα δεν τελειώνει εδώ, καθώς, όπως ανέφεραν, με τις αναδιατάξεις προσώπων, πλέον υπάρχουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Μ. Βορίδη να αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Σ. Κουτνατζή, ο οποίος επαναφέρει τη θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, τα υπόλοιπα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν, αν και ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών, η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο Π. Μαρινάκης, αναφερόμενος τόσο στην «κοινωνική» επίσκεψη των – πρώην, πλέον – υπουργών στο σπίτι επιχειρηματία, αλλά και σε δημοσιεύματα που ενέπλεκαν και την σύζυγο του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν ήδη τέσσερις φορές, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε γνώση για την επίσκεψη αυτή, προσθέτοντας, πάντως, ότι η παραίτησή τους δεν ακυρώνει τη δουλειά που έχουν κάνει ούτε την προσωπική τους σχέση με τον πρωθυπουργό, αν και επέμεινε ότι εστάλη «λάθος μήνυμα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα, έκανε εκ νέου λόγο για αισχρά ψεύδη και χαρακτήρισε ως «τραγική» τη στοχοποίηση της συζύγου του πρωθυπουργού και κάθε άλλου συγγενικού προσώπου πολιτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας σταματήσει ο βούρκος και η σύγκρουση να γίνεται με πολιτικούς όρους».

Με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών, η οποία, παρά τις προσπάθειες την κυβέρνησης, παραμένει πολύ ψηλά στην επικαιρότητα, ο Π. Μαρινάκης, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΣτέφανου Κασσελάκη, σχετικά με τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, είπε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να δει το κατηγορητήριο, θα το μελετήσει και θα απαντήσει ανάλογα. Από την άλλη, με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πλέον σοβαρό επιχείρημα περί «μονταζιέρας» δεν υπάρχει, αν και παραδέχθηκε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει το ζήτημα της διαρροής του ηχητικού κατά τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να αναλαμβάνουν ρόλο εισαγγελέα και δικαστή.

Όσον αφορά στην υπόθεση των e-mail και τις πληροφορίες περί κλήσης του πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της έρευνας για τη διαρροή που διεξάγει το ΥΠΕΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ποιος έχει κληθεί για κατάθεση το ανακοινώνει ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο από την έρευνα στο υπουργείο.


Πηγή: www.diaforetiko.gr