23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Πετάξαμε τη μισή παραγωγή από ΑΠΕ – Ο μέσος όρος των περικοπών του περασμένου Μάρτη ανήλθε στο 50,47%

Του Μιχάλη Λουκά/ Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου, όπως και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, πιάστηκε απροετοίμαστο μπροστά στην εκρηκτική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα των τεχνολογιών αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια πέφτουν βροχή για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ενώ ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, που έχουν την οικονομική ευχέρεια, φορτώνουν την οροφή των υποστατικών τους με πάνελ ώστε να περισώσουν το εισόδημά τους από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποιοι κερδίζουν σήμερα
Ο στόχος και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό: οι επιχειρηματίες παραγωγοί και προμηθευτές καρπώνονται πολύ μεγάλα κέρδη ενώ οι καταναλωτές παραλαμβάνουν ανά διμηνία, αισθητά μειωμένο τιμολόγιο από την ΑΗΚ. Οι τελευταίοι μάλιστα νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί κάθε φορά που θα συγκρίνουν το τί πληρώνουν, συγκριτικά με τα νοικοκυριά που δεν έχουν την ευχέρεια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα, πολλά εκ των οποίων δεν τα βγάζουν πέρα.

Η πολυδάπανη αλήθεια
Κι όμως, δεν είναι αυτό το τέλος του δρόμου. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό με τις ΑΠΕ, το έχουμε πράξει. Το αντίθετο. Η άβολη αλήθεια, η οποία αν έχετε προσέξει, απουσιάζει επιμελώς από τον δημόσιο διάλογο μεταξύ πολιτικών και αρμοδίων λειτουργών εδώ και πολύ καιρό, πλην εξαιρέσεων, συνοψίζεται στο εξής γεγονός: Σήμερα, τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Κύπρο, παράγουν σαφώς περισσότερη πάμφθηνη ενέργεια, από όση επωφελούνται οι καταναλωτές. Το δίκτυο της χώρας, καθότι χρήζει (πολυδάπανης) ευελιξίας και αναβάθμισης, αδυνατεί να την απορροφήσει στο 100% ή να την αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση.

Οι εκτιμήσεις περικοπών
Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δημοσιεύοντας τις εκτιμήσεις του για το 2024, σημείωσε τα εξής ποσοστά: θα περικοπεί το 28% της παραγωγής από ελεγχόμενες ΑΠΕ και το 13% από όλα τα συστήματα. Μια εκτίμηση που ενδεχομένως να χρειαστεί επικαιροποίηση (προς τα πάνω) εάν εντός του έτους καταγραφεί μια ραγδαία άνοδος στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για παράδειγμα μέσω των χορηγικών σχεδίων που ανά διετία ανανεώνονται από το Υπουργείο Ενέργειας.

Γιατί θα πλήρωναν λιγότερα
Εάν τύγχανε αξιοποίησης, αντί να χάνεται καθημερινά, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σήμερα οι καταναλωτές και πελάτες της ΑΗΚ θα πλήρωναν λιγότερα στο ρεύμα για τους εξής λόγους: Θα είχαν ιδία παραγωγή, από το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα, ίση με μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου, από ότι έχουν τώρα. Θα αυξανόταν η διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και θα μειωνόταν το κόστος της κιλοβατώρας. Η οποία κιλοβατώρα, μας καίει λόγω των εισαγωγών πετρελαίου και μαζούτ που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που επίσης πληρώνουμε.

Θα αγγίξει το τεράστιο 79%
Οι περικοπές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν είναι κάθε μήνα οι ίδιες. Το πρόβλημα είναι οξύ κατά την τριμηνία Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, καθώς θα αγγίξει μέχρι και το τεράστιο 79% της συνολικής παραγωγής, όπως εκτιμά ο αρμόδιος Διαχειριστής. Με άλλα λόγια, τα τέσσερα πέμπτα φθηνής και καθαρής ενέργειας, δεν θα τα αξιοποιήσουν ούτε τα φωτοβολταϊκά πάρκα για τους πελάτες τους, ούτε η ΑΗΚ για τους δικούς της.

Στα σκουπίδια το 50,47%
Διαβάζοντας κανείς τις ημερήσιες περικοπές πράσινης ενέργειας του περασμένου Μαρτίου, όπως τις δημοσίευσε η ΑΗΚ στην ιστοσελίδα της, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, αυτή την εποχή του χρόνου. Ο μέσος όρος της παραγωγής που χάθηκε υπολογίστηκε στο 50,47% στο διάστημα από 1/3 μέχρι 31/3/2024. Στο δε ερώτημα, τί διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που η ζήτηση από τους καταναλωτές, που καθορίζεται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, δεν ήταν υψηλή, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: αποθήκευση.

Αποθήκευση ή διασύνδεση
Πρόκειται για ένα ακόμα μέτωπο της ενέργειας στο οποίο η Κύπρος υστερεί σημαντικά. Η συζήτηση για τις περιβόητες μπαταρίες δεν είναι σημερινή, ούτε και χθεσινή. Είχε τροχοδρομηθεί μάλιστα και αίτημα για ευρωπαϊκή επιχορήγηση ενώ ιδιωτικές εταιρείες που έλαβαν τη σχετική αδειοδότηση, επίσης παραμένουν στο περίμενε. Εναλλακτικά, το περίσσευμα της παραγωγής από φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να πωληθεί σε άλλη χώρα εάν λειτουργούσε η προ ετών σχεδιασμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση. Εάν, εάν, εάν…

Πηγή: omegalive.com.cy