Ποιο πρώιμο σημάδι άνοιας εμφανίζεται συνήθως τα βράδια Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η άνοια επηρεάζει τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των πρώιμων συμπτωμάτων, στη διαχείριση κοινών διαταραχών ύπνου και στην εφαρμογή στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς και γιατί η άνοια αλλάζει τα πρότυπα ύπνου, τις πιο συνηθισμένες διαταραχές ύπνου των ατόμων με τη νόσο και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου συμπτώματος.
Γιατί οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα άνοιας
Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, οδηγώντας σε αισθητές αλλαγές στα πρότυπα ύπνου. Στα αρχικά στάδια της άνοιας, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν:
Advertisement
- Αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: Λόγω διαταραγμένου νυχτερινού ύπνου.
- Δυσκολία να αποκοιμηθούν: Οι αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την έναρξη του ύπνου.
- Συχνά νυχτερινά ξυπνήματα: Τα άτομα μπορεί να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, συχνά νιώθοντας σύγχυση ή αποπροσανατολισμό.
- Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού: Η άνοια επηρεάζει το «εσωτερικό ρολόι» του σώματος, οδηγώντας σε ακανόνιστα μοτίβα ύπνου-αφύπνισης.
Οι άνωθεν διαταραχές ύπνου μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν γίνουν εμφανή τα γνωστικά συμπτώματα, γεγονός που τις καθιστά πιθανό δείκτη ανάπτυξης άνοιας.
Συνήθεις διαταραχές ύπνου σε άτομα με άνοια
Οι διαταραχές του ύπνου τείνουν να επιδεινώνονται καθώς εξελίσσεται η άνοια, οδηγώντας σε μια ποικιλία διαταραχών ύπνου, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τον ασθενή όσο και τους φροντιστές του. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι:
1. Αϋπνία
2. Σύνδρομο “ηλιοβασιλέματος”
3. Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο (SDB)
4. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)
5. Διαταραχή συμπεριφοράς σε κατάσταση ύπνου REM (RBD)
Τι μπορεί να βοηθήσει κάποιον με άνοια να κοιμηθεί καλύτερα
Αν και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να δυσκολεύουν ασθενείς και φροντιστές, αρκετές πρακτικές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου για άτομα με άνοια:
1. Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα
2. Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου
3. Ενθαρρύνετε τη ημερήσια δραστηριότητα
4. Περιορίστε τα διεγερτικά πριν τον ύπνο
5. Αντιμετώπιση υποκείμενων ιατρικών ζητημάτων
Σύνοψη
Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές στην άνοια, εμφανίζονται νωρίς στη νόσο και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η αναγνώριση των σχετικών σημαδιών και η εφαρμογή στρατηγικών όπως μια σταθερή ρουτίνα κι ένα άνετο περιβάλλον ύπνου και η αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων υγείας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ησυχάσουν.
Οι φροντιστές θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν τα προβλήματα ύπνου επιμένουν, για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Πηγές: alzheimers.org.uk, sleepfoundation.org, dementiauk.org
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr