21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στη μισή Ελλάδα – Οι 16 περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό

Υψηλές θερμοκρασίες με ισχυρούς ανέμους αναμένονται την Τετάρτη (10.7.2024), δημιουργώντας για ακόμη μια φορά έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψη πυρκαγιών που εξέδωσε για αύριο η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός και κατατάσσεται στην κατηγορία 4 σχεδόν για τη μισή Ελλάδα. Σημειώνεται πως από σήμερα οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε άνοδο τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες. 

Συγκεκριμένα, οι 16 περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό είναι οι παρακάτω:

  • Αττική και Κύθηρα
  • Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία
  • Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία και Μεσσηνία
  • Λέσβο, Χίο και Ψαρά

 

Οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


Πηγή: www.newsit.gr