10/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Πώς αρχαιολόγοι από την Αυστραλία «γράφουν» ιστορία στην Κύπρο (ΕΙΚΟΝΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ γράφουν ιστορία στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Νέος Κόσμος, πάνω από 400 αρχαιολόγοι, φοιτητές και κοινοτικοί εθελοντές, τόσο Αυστραλοί όσο και διεθνείς, έχουν συμμετάσχει στις ανασκαφές.

Από το 1995, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αποκαλύπτει τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Πάφου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Νέας Πάφου.

Αυτό το κέντρο, ένας πολύτιμος ερευνητικός κόμβος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφέρει άμεση σύνδεση με την αρχαία ιστορία του νησιού.

Σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, η αυστραλιανή αποστολή γιορτάζει την 50η επέτειο των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου το 2023. Με επικεφαλής τον Δρ. Κρεγκ Μπάρκερ και τον Ομότιμο Καθηγητή Ρίτσαρντ Γκριν, η ομάδα τιμά αυτό το ορόσημο με ένα έργο που αποκαλύπτει ένα από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του νησιού και του Ελληνισμού, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η αυστραλιανή αποστολή, που εκτείνεται σχεδόν σε τρεις δεκαετίες, επικεντρώνεται στην ανασκαφή του ιστορικού θεάτρου και των περιχώρων του στην πόλη που χρησίμευσε ως πρωτεύουσα της Κύπρου κατά την Πτολεμαϊκή και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα θέατρο σε χρήση για περισσότερα από 65 χρόνια, από περίπου το 300 π.Χ. έως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., το οποίο φιλοξενούσε περισσότερα από 8.500 άτομα στην ακμή του τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Μεσαιωνική και μεταμεσαιωνική περίοδο, που αντανακλούν τη σημασία της Πάφου ως εμπορικό λιμάνι κατά την εποχή των Σταυροφοριών.

Η συνεχιζόμενη επιτόπια εργασία εξερευνά την αστική διάταξη του γειτονικού περιβόλου του θεάτρου, αποκαλύπτοντας ρωμαϊκούς πλακόστρωτους δρόμους και ένα ρωμαϊκό νυμφαίο.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ασχολείται με την ερμηνεία, την καταλογογράφηση και τη δημοσίευση αγγείων και αντικειμένων παράλληλα με την ανασκαφή.

Τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής του θεάτρου, την υλικότητα των θεατρικών παραστάσεων της ελληνιστικής περιόδου, την ελληνιστική έως μεταμεσαιωνική κεραμική παραγωγή στην Κύπρο, την αστική διάταξη της αρχαίας πόλης και τη ρωμαϊκή χρήση του νερού σε ένα αστικό περιβάλλον.

Την ανασκαφική περίοδο του 2023, ορύγματα σε τρία τμήματα της τοποθεσίας αποκάλυψαν τα θεμέλια του ρωμαϊκού «Βασιλικού Κουτιού» από τα απομεινάρια του παλιού κοίλου.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προτείνει ότι αυτό το κουτί, που προορίζεται για αξιωματούχους, πιθανότατα είχε μαρμάρινη ή ζωγραφισμένη πρόσοψη τοιχογραφίας.

Σημειωτέων, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση αυτού του αρχιτεκτονικού στοιχείου στα αρχαία κυπριακά θέατρα.

Πίσω από το θέατρο, συνεχίζονται οι εργασίες για μια εκτεταμένη μεσαιωνική και μεταμεσαιωνική δομή, πιθανότατα ένα σημαντικό οικοδόμημα της ύστερης μεσαιωνικής και βενετσιάνικης Πάφου.

Νότια του θεάτρου, περιοχές αρχαιολογικής μελέτης έχουν αποκαλύψει την εντυπωσιακή χάραξη των ρωμαϊκών διαδρομών μέσω της Νέας Πάφου. Τα αρχαιολογικά ορύγματα έχουν δείξει αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, υποδεικνύοντας τροποποιήσεις από μεσαιωνικούς και Οθωμανούς μηχανικούς, καταλήγει το δημοσίευμα.

*Εξωτερική εικόνα από ABC.

Πηγή: omegalive.com.cy