24/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Πώς η Κύπρος βρέθηκε στους πιο επικίνδυνους προορισμούς της Ευρώπης – Η θέση της στην λίστα κατάταξης

Αν και η Ευρώπη κατατάσσεται στους πλέον ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς, υπάρχουν κηλίδες που αμαυρώνουν την επιτυχία αυτή.

Μάλιστα δημοσίευμα στον διεθνή τύπο αποκαλύπτει λίστα με τις 10 πιο επικίνδυνες χώρες οι οποίες αν και αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας.

Βασικό κριτήριο αποτελεί η βαθμολογία του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, ένα αξιόπιστο μέτρο για τον προσδιορισμό της σχετικής ασφάλειας διαφορετικών χωρών, η οποία λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως το ποσοστό βίαιου εγκλήματος, τις σχέσεις μιας χώρας με τους γείτονες της, το εάν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, η συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων και η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνυπολογίζονται δίνοντας μια βαθμολογία γνωστή ως GPI, η οποία όσο υψηλότερη είναι τόσο λιγότερο ασφαλής χαρακτηρίζεται η εκάστοτε χώρα.

Ποιες είναι όμως οι δέκα ποιες επικίνδυνες χώρες στην Ευρώπη και ποια η θέση της Κύπρου βάσει της αξιολόγησης GPI;

1. Ρωσία – Βαθμολογία GPI: 3.142

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ουκρανία και οι εσωτερικές πολιτικές αναταραχές συμβάλλουν στην υψηλή βαθμολογία GPI της, καθιστώντας την έναν επικίνδυνο προορισμό για τους ταξιδιώτες.

2. Ουκρανία – Βαθμολογία GPI: 3.043

Η Ουκρανία , που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία , είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη. Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες για αστάθεια και ασφάλεια.

3. Λευκορωσία – Βαθμολογία GPI: 2.248

Η πολιτική αναταραχή και η σκληρή κυβερνητική απάντηση στις διαδηλώσεις πολιτών έχουν καταστήσει τη Λευκορωσία μια από τις λιγότερο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη.

4. Γαλλία – Βαθμολογία GPI: 1,939

Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην γηραιά ήπειρο, η Γαλλία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως τρομοκρατικές απειλές και εμφύλιες αναταραχές, που επηρεάζουν τη βαθμολογία ασφάλειάς της.

5. Σερβία – Βαθμολογία GPI: 1.921

Η βαθμολογία GPI της Σερβίας αντανακλά περιφερειακές εντάσεις και περιστασιακή πολιτική αστάθεια, καθιστώντας τη χώρα που πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.

6. Κύπρος – Βαθμολογία GPI: 1.904

Ο μακροχρόνιος διχασμός της Κύπρου αλλά και οι περιστασιακές πολιτικές εντάσεις συμβάλλουν στην τοποθέτησή της χώρας στη λίστα, παρά την ισχυρή παρουσία στην βιομηχανία του τουρισμού.

7. Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Βαθμολογία GPI: 1.892

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να παλεύει με τον απόηχο της σύγκρουσης κατά τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα την πολιτική αστάθεια και  για την ασφάλεια.

8. Ελλάδα – Βαθμολογία GPI: 1.890

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις και περιστασιακές εμφύλιες αναταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συνολική της ασφάλεια παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.

9. Μολδαβία – Βαθμολογία GPI: 1.873

Η πολιτική αστάθεια και οι οικονομικοί αγώνες της Μολδαβίας συμβάλλουν στη θέση της ως μία από τις λιγότερο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης.

10. Μαυροβούνιο – Βαθμολογία GPI: 1.772

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Μαυροβουνίου πηγάζουν από την πολιτική αστάθεια και τις περιστασιακές πολιτικές αναταραχές, παρά τα όμορφα τοπία και την τουριστική του απήχηση.

Πηγή: omegalive.com.cy