26/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μεγαλώσει το απόθεμα φοιτητικών κατοικιών στην ελληνική αγορά

Με σκοπό να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει στις φοιτητικές εστίες στην ελληνική αγορά ακινήτων σήμερα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο διαγωνισμοί – ΣΔΙΤ σε Κρήτη και Θεσσαλία.

Παράλληλα, στο εν λόγω τομέα επενδύουν σημαντικά και οι ισχυροί παίκτες του real estate, καθώς βλέπουν τις υπεραξίες που μπορεί να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου οι φοιτητικές εστίες. Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο τής σύμβασης σύμπραξης, ο ιδιωτικός φορέας θα εκπονήσει το σύνολο των τεχνικών μελετών που απαιτούνται, και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες και στη σύνταξη των εγγράφων που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση τού συνόλου των αδειών και εγκρίσεων, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται η ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου. Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Αμφότεροι οι διαγωνισμοί όταν έφτασαν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών δέχθηκαν μια, αυτή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ η οποία έχει να αναλάβει να υλοποιήσει και τα δύο έργα.

Οι επενδύσεις, μάλιστα, στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών αυτό το διάστημα εμφανίζονται να είναι πιο επικερδείς και ανθεκτικές από άλλους τομείς ακινήτων, κάτι που έχουν εντοπίσει οι εταιρείες ακινήτων. Ήδη, η Premia έχει ολοκληρώσει και επίσημα τα 102 serviced apartments, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου φοιτητικής εστίας, που αποκτήθηκε από την εταιρεία στο τέλος του 2022 στην πόλη της Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών θέλει να επενδύσει και η Intracom Properties. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, που θα υλοποιηθεί στις υφιστάμενες αποθήκες της Mothercare στον Ταύρο, συνολικής επιφάνειας 8.500 μέτρων. Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί προσεχώς θα μετατραπει γραφεία και ίσως σε φοιτητικές κατοικίες.

Σκέψεις για «άνοιγμα» στο εν λόγω τομέα έχει κάνει και η Dimand. Συγκεκριμένα, στην ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό, εκτός από το γραφειακό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί εκεί, στα σχέδια είναι να δημιουργηθεί και ένα πανεπιστημιακό campus και έτσι ένα μέρος του ακινήτου να μπορέσει να αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες.

Η κατασκευή φοιτητικών εστιών σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών έχει εκτοξευτεί τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στην Αθήνα, χονδρικά, ένα σπίτι που παλαιότερα κόστιζε τον μήνα 300 ευρώ, τώρα ενοικιάζεται κοντά στα 540 ευρώ.

Αρκετές δυσκολίες παρουσιάζει και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στις φοιτητικές εστίες φτάνει στα 9,2 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς η μεγάλη ζήτηση σε συνάρτηση με τη μειωμένη προσφορά δεν ευνοούν ανάλογες τάσεις.

Πηγή: www.newsit.gr