Πότε ένας πολύποδας είναι επικίνδυνος Αν και οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), ορισμένοι μπορεί να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι οι πολύποδες, πότε θεωρούνται επικίνδυνοι και ποια βήματα πρέπει να κάνετε εάν τους έχετε.
Τι είναι οι πολύποδες
Οι πολύποδες είναι συστάδες ανώμαλων κυττάρων, που αναπτύσσονται από τους βλεννογόνους στο εσωτερικό του σώματος. Μπορούν να εμφανιστούν ως:
Advertisement
Οι πολύποδες ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και επίπεδο κινδύνου, ανάλογα με τη θέση και τον τύπο τους.
Οι πιο κοινές θέσεις για πολύποδες είναι:
Πότε θεωρούνται επικίνδυνοι οι πολύποδες
Δεν είναι όλοι οι πολύποδες επιβλαβείς, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου:
Τύπος πολύποδα Κίνδυνος καρκίνου Συνήθης τοποθεσία Αδενωματώδης (αδενώματα) Υψηλός – Μπορεί να γίνει καρκινικός με την πάροδο του χρόνου Παχέος εντέρου, στομάχι Υπερπλαστικός Χαμηλός – Συνήθως καλοήθης Παχύ έντερο, στομάχι Οδοντωτός Μέτριος προς υψηλός – Μερικοί μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο Παχύ έντερο Φλεγμονώδης Χαμηλός – Συχνά συνδέεται με φλεγμονώδεις ασθένειες Παχύ έντερο, στομάχι Ενδομήτριος Χαμηλός έως μέτριος – Σπάνια καρκινικός, αλλά μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αιμορραγία Μήτρα Προειδοποιητικά σημάδια ότι ένας πολύποδας μπορεί να είναι επικίνδυνος:
- Ταχεία ανάπτυξη ή μεγάλο μέγεθος (>1 cm)
- Ακανόνιστο σχήμα ή χρώμα
- Αιμορραγία, πόνος ή ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Οικογενειακό ιστορικό καρκινικών πολυπόδων
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση.
Τι πρέπει να κάνετε για τους πολύποδες
1. Εξετάσεις & Διάγνωση
Ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό και την πρόληψη των επιπλοκών από τους πολύποδες είναι μέσω τακτικού ιατρικού ελέγχου, όπως:
Συνιστάται σε ενήλικες άνω των 45 ετών να υποβάλλονται σε τακτικές κολονοσκοπήσεις για έγκαιρη ανίχνευση πολυπόδων.
2. Επιλογές θεραπείας
Εάν ένας πολύποδας είναι καλοήθης, αλλά προκαλεί συμπτώματα ή έχει καρκινικό δυναμικό, μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
Θεραπεία Πώς λειτουργεί Χρησιμοποιείται για Πολυπεκτομή Ενδοσκοπική αφαίρεση με χρήση κολονοσκοπίου ή ενδοσκοπίου Πολύποδες παχέος εντέρου, στομάχου, ουροδόχου κύστης Χειρουργική αφαίρεση Οι μεγαλύτεροι πολύποδες μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση εάν δεν είναι δυνατή η ενδοσκοπική αφαίρεση Πολύποδες παχέος εντέρου, μήτρας, ουροδόχου κύστης Φαρμακευτική Μερικοί πολύποδες (π.χ. ρινικοί) ανταποκρίνονται στα στεροειδή ρινικά σπρέι Ρινικοί πολύποδες
Συχνές Ερωτήσεις
Τι προκαλεί τον σχηματισμό πολυπόδων;
Οι πολύποδες αναπτύσσονται λόγω γενετικών μεταλλάξεων, χρόνιας φλεγμονής και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα.
Μπορούν οι πολύποδες να μετατραπούν σε καρκίνο;
Ναι, οι αδενωματώδεις και οδοντωτοί πολύποδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και ο τακτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας.
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα των πολυπόδων;
Πολλοί πολύποδες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά οι μεγαλύτεροι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, πόνο ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Μπορούν οι πολύποδες να φύγουν μόνοι τους;
Οι περισσότεροι πολύποδες δεν εξαφανίζονται μόνοι τους και μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση ή αφαίρεση ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.
Σύνοψη
Πηγές:
mayoclinic.org
cancer.org
ncbi.nlm.nih.gov
webmd.com
nhs.uk
Πηγή: www.truelife.gr