03/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόστιμα €700 και €1500 προβλέπει ν/σ για παράνομη επ’ αμοιβή μεταφορά επιβατών

Πρόστιμο ύψους €700 για την πρώτη φορά παράνομης μεταφοράς επιβατών και €1500 απ’ εκεί και πέρα προβλέπει νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για αντιμετώπιση του φαινομένου μεταφοράς επιβατών με μίσθωση ή με αμοιβή από μη αδειούχους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο έχει οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

«Ήταν πεποίθησή μας ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί νομοθεσία που θα αποτρέπει την παράνομη λειτουργία ταξί» είπε, και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι έπειτα από πάρα πολύ καιρό βρίσκεται στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η πάταξη της πειρατείας, η προστασία του επαγγέλματος του οδηγού ταξί και η διαφύλαξη και ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Επιπλέον στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως πρόσθεσε, προβλέπεται η διαδικασία και το ύψος διοικητικού προστίμου για όσους παρανομούν.

Κατά τη συζήτηση επί της αρχής διαφάνηκε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι πλήρως σύμφωνοι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφού η έγνοια τους είναι η διασφάλιση του επαγγέλματος, αλλά και η ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας προς το επιβατικό κοινό, ανέφερε.

Είπε, ακόμη, ότι το ΑΚΕΛ κρίνει ωφέλιμο να προστατευθεί το κάθε επάγγελμα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και το επιβατικό κοινό από την κακή προσφορά υπηρεσιών.

Σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί ένας νόμος αποτελεσματικός και πρακτικός, που θα μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί εύκολα, στα πλαίσια του ελέγχου και της διαφάνειας και που θα είναι αποτρεπτικός για όσους παρανομούν.

Ερωτηθείς σε σχέση με το ύψος των ποινών ανέφερε πως το πρόστιμο που προβλέπεται ανέρχεται στα €700 την πρώτη φορά και στα €1500 απ’ εκεί και πέρα.

Πηγή: omegalive.com.cy