23/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Βρισκόμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα (04.04.2024) πως η Ρωσία βρίσκεται σε «ευθεία αντιπαράθεση» με τη συμμαχία.

Η προσπάθειες του ΝΑΤΟ να διευρυνθεί προς την Ανατολή αποτελεί εμμονή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022. Η πρόθεση του Ρώσου προέδρου ήταν να μην πλησιάσει τα σύνορα της Ρωσίας η Συμμαχία, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει μετά την πρόσφατη ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας ως χώρες – μέλη.

“Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις έχουν διολισθήσει σήμερα στο επίπεδο της ευθείας αντιπαράθεσης”, σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ΝΑΤΟ έχει “ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση που αφορά την Ουκρανία και συνεχίζει να κινείται προς τα σύνορά μας και να επεκτείνει τη στρατιωτική του υποδομή προς τα σύνορά μας”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε από τη Δύση στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου καθώς το επί Σοβιετικής Ένωσης Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε αλλά το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς ανατολάς υποδεχόμενο πρώην μέλη του Συμφώνου και τις τρεις χώρες της Βαλτικής , οι οποίες ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Η Δύση απορρίπτει αυτή την εκδοχή λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και ότι η ένταξη σε αυτό είναι μια δημοκρατική επιλογή χωρών που έχουν αποτινάξει δεκαετίες κομμουνιστικής κυριαρχίας.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι βοηθάει την Ουκρανία να αγωνιστεί για την επιβίωσή της στον απόηχο της ρωσικής επιθετικότητας και έχει εξοπλίσει το Κίεβο με προηγμένα όπλα, παρέχοντάς του εκπαίδευση και μυστικές πληροφορίες.

Η Ρωσία αντιτείνει ότι αυτό καθιστά το ΝΑΤΟ ντε φάκτο μέρος της σύγκρουσης.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα σήμαινει ότι ο πλανήτης απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: www.newsit.gr