24/02/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Σχολή επιμόρφωσης οδηγών: Υλοποιείται με έξι χρόνια καθυστέρηση – Ποιοι οδηγοί θα παραπέμπονται

Μετά από έξι μήνες καθυστέρησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, απάντησε σε ερωτήματα του Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της Σχολής Επιμόρφωσης οδηγών με σκοπό την ανάπτυξη θετικής οδικής συμπεριφοράς σε παραβαίνοντες οδηγούς, και την διαγραφή βαθμών ποινής.

Η ίδρυση της εν λόγω σχολής, που θεωρείται ύψιστης σημασίας για την ολική ασφάλεια, και που λειτουργεί σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, είχε μάλιστα ανακοινωθεί από το 2018, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να θέτει τα εξής ερωτήματα προς την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και  το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως το καθ` ύλη αρμόδιο σώμα για την εποπτεία της σχολής, στις 22 Αυγούστου 2023.

1. Έχει ιδρυθεί η σχολή και πότε;

2. Ποιοι αποτελούν το διδακτικό προσωπικό;

3. Πόσοι έχουν παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπει ο νόμος; Τα παρακολούθησαν με βάση διάταγμα δικαστηρίου ή λόγω υπέρβασης βαθμών ποινής;

Στα ερωτήματα αυτά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, διαβεβαιώνει σήμερα, για την προώθηση της δημιουργίας της Σχολής.

Εντός του 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προχωρήσει με την προκήρυξη προσφοράς για ανάθεση σε ανάδοχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της Σχολής και την ευθύνη πρόσληψης προσοντούχου διδακτικού προσωπικού. τα έγγραφα του διαγωνισμού έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στα μαθήματα της Σχολής, θα μπορούν να συμμετέχουν παραβάτες οδηγοί οι οποίοι παραπέμπονται από το Δικαστήριο για επανεκπαίδευση στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους, καθώς και εθελοντές παραβάτες οδηγοί για εκπαίδευση, για την διαγραφή αριθμού βαθμών ποινής.

«Είναι με απογοήτευση που είδα ότι ακόμα το 2024 δηλαδή έξι χρόνια μετά, ακόμα ετοιμάζεται το κείμενο των προσφορών. Δεν μας βλέπω μέσα στο 24 να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα τότε που ψηφίστηκε έγινε μεγάλος ντόρος για το ότι πρώτη φορά θα είχαμε αυτή τη σχολή στην Κύπρο, ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, σε πρώτη φάση, θα γίνει στην Λευκωσία και εφόσον προκύψει ανάγκη, θα δημιουργηθούν παραρτήματά της και σε άλλες επαρχίες.

Δείτε το ρεπορτάζ της Χριστίνας Χριστοφόρου:

Πηγή: omegalive.com.cy