19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε αυτό το Δήμο έγιναν οι παράνομες μεταδημοτεύσεις -Ποιοι άλλοι ελέγχονται

Πειθαρχική δίωξη αντιδημάρχου για εκατοντάδες μη νόμιμες αποφάσεις μεταδημότευσης ζήτησε πριν μερικές ημέρες από τις αρμόδιες αρχές η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) μετά από έλεγχο που διενήργησε σε δήμο της Κρήτης.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Ρεθύμνου της ΕΑΔ και αφορούσε το πρώτο επτάμηνο του 2023, διάστημα κατά το οποίο μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της ανεξάρτητης αρχής 586 αιτήματα μεταδημότευσης και οι αντίστοιχες αποφάσεις και 366 αιτήματα για βεβαίωση μονίμου κατοικίας και οι αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 324 βεβαιώσεις υπεγράφησαν από «αρμόδιο αντιδήμαρχο», χωρίς να υπάρχει σχετική εξουσιοδότηση.

Ποιος Δήμος είναι;

“Εγώ κατέθεσα επώνυμη καταγγελία για τις μεταδημοτεύσεις στο Δήμο Μαλεβιζίου προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας!”

Το κοινό μυστικό για το Δήμο που αφορά η υπόθεση αποκάλυψε δημοτική σύμβουλος που κατέθεσε καταγγελία και μάλιστα επώνυμη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Ο λόγος για την Ειρήνη Αστρινάκη.

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός πως ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Μαλεβιζίου, να διοικείται από ανθρώπους που εκμεταλλευτήκαν την ηθική των πολιτών», αναφέρει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι η καταγγελία δεν ήταν ανώνυμη και περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης παρά την ενημέρωση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά όσα δηλώνει:

“Το καλοκαίρι του 2023 και συγκεκριμένα στις 25/7/2023 εγώ προσωπικά ως Δημοτική Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κατέθεσα επώνυμη καταγγελία προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διότι είχα διαπιστώσει ότι γίνονταν μέσα στο Δημαρχείο μεταδημοτεύσεις ατόμων που καμία σχέση δεν είχαν με το Δήμο μας.
Οι υπογραφές από τους Αντιδημάρχους έπεφταν σωρηδόν και οι βεβαιώσεις αν και ελλιπείς ολοκλήρωναν τις εκατοντάδες μεταδημοτεύσεις.
Η καταγγελία μου ήταν συγκεκριμένη και αναφερόταν στην περίοδο από 01/01/2023 έως και 30/6/2023 όπου εκδόθηκαν παράνομες αποφάσεις μεταδημοτεύσεων και βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας στο Δήμο, με σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα αιτιολογώντας το κατεπείγον, ζητούσα την άμεση εξέταση του θέματος διότι ως τις 31/7/2023 θα γινόταν η οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, με το φόβο ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι παράνομες μεταδημοτεύσεις.. 
Στη συνέχεια και ενώ έχω συστρατευτεί με το Δημήτρη Πιτσικάκη, συμμετέχοντας και ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Συνεργασία Ευθύνης, προχώρησα σε δεύτερη καταγγελία στις 12/9/2023 παραθέτοντας συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία που η ίδια είχα ανακαλύψει λαμβάνοντας, νόμιμα πάντα, τους νέους εκλογικούς καταλόγους. Διαπίστωσα εκτός των άλλων ότι ο ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ από 53 ψηφοφόρους που είχε το 2019 είχε πλέον φτάσει το 2023 τους 79.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εντελώς άγνωστοι και καμία σχέση δεν είχαν με το τόπο αυτό. Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Δυστυχώς η γραφειοκρατία αλλά και η ανάγκη για ενδελεχή έλεγχο στα αρχεία του Δήμου δεν επέτρεψαν να εκδοθούν άμεσα τα πορίσματα της ΕΑΔ. Εσκεμμένα η Δημοτική αρχή τότε και εις γνώση του Δημάρχου, καθυστέρησε να στείλει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν εντός 5 ημερών, με έγγραφο από την ΕΑΔ στις 22/8/2023.
Επικαλούμενοι φόρτο εργασίας λόγω των επικείμενων εκλογών, ζητούν παράταση από την Εθνική Αρχή, η οποία και δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί. Σε όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική αρχή προσπαθούσε να μπαλώσει τις παρανομίες της κερδίζοντας παράλληλα χρόνο.Οι εκλογές ήρθαν και παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε συνεχή επαφή με την ΕΑΔ η έρευνα δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί μέχρι τότε.Οι ανακλήσεις των παράνομων μεταδημοτεύσεων και βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας δεν ήταν δυνατόν να γίνουν πριν τις εκλογές, με συνέπεια το εκλογικό αποτέλεσμα να αλλοιωθεί.Με συνεχή παρακολούθηση του θέματος πολύ επισταμένα και επίμονα τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από τον αρχηγό της παράταξης Δημήτρη Πιτσικάκη- Κούτουλο, με μοναδικό σκοπό να αποδειχθεί η αλήθεια, πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 11/4/2024 ενημερωθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και εκδόθηκε το πόρισμα της ΕΑΔ. Η ΕΑΔ με ανακοίνωση που η ίδια εξέδωσε έκανε γνωστό το πόρισμα της στα ΜΜΕ και έτσι η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε πλέον να το κρατήσει μυστικό, αφού παράλληλα τους είχε κοινοποιηθεί και στο Δήμο και γνώριζαν πολύ καλά τις συνέπειες των ενεργειών τους”.

 

Επέκταση έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patris.gr, προχωρά έλεγχος σε δεύτερο επίπεδο σε άλλους 10 Δήμους του νησιού από τους οποίους έχουν ζητηθεί αναλυτικότερα στοιχεία σε σχέση με τη διαδικασία των μεταδημοτεύσεων προκειμένου να εξεταστούν.

Πρόκειται για τους Δήμους Οροπεδίου Λασιθίου, Ιεράπετρας, Γόρτυνας, Φαιστού, Βιάννου, Αγίου Βασιλείου, Ανωγείων,  Σφακίων, Πλατανιά, Αποκόρωνα.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr