23/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στη Ταϊβάν: Περισσότεροι από 600 οι εγκλωβισμένοι – «Οι βράχοι από τα βουνά έπεφταν σαν σφαίρες»

Τα διασωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν εργάζονται όλη την ημέρα για να προσεγγίσουν περισσότερους από 600 εγκλωβισμένους ανθρώπους, μια ημέρα αφότου το νησί γνώρισε τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν και μία μέρα μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της κομητείας Χουαλιέν, της περιοχής που επλήγη περισσότερο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, γκρεμίζοντας κτήρια και προκαλώντας κατολισθήσεις.

Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν προειδοποίησαν ότι οι μετασεισμοί μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο κάτοικος του Χουαλιέν, Χονγκ Τσανγκί, είπε στο CNN ότι το ποτοπωλείο του βρισκόταν σε ένα από τα κτήρια που έπεσαν από τον σεισμό.

«Όλα τα αγαθά μου, οι προμήθειές μου στον κάτω όροφο καταστράφηκαν», είπε. «Το μυαλό μου έχει αδειάσει, βλέποντας ότι όλη η δουλειά της ζωής μου να έχει εξαφανιστεί. Καταστήματα που λειτουργούν για πάνω από μια δεκαετία έχουν χαθεί σε ένα πρωί, είναι οδυνηρό να το βλέπεις», πρόσθεσε.

Άλλος επιζών αφηγήθηκε πώς οι δονήσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων «σαν σφαίρες» γύρω από το ανθρακωρυχείο στο οποίο δούλευε. Ορισμένοι που είχαν εγκλωβιστεί σε σήραγγες και κοντά σε ένα εθνικό πάρκο διασώθηκαν με ελικόπτερα, 34 ακόμη ωστόσο εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πάνω από 600 οι εγκλωβισμένοι

Ο επίσημος αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 100 σε 646 σήμερα (4.4) καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις από απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Οι περισσότεροι πιστεύεται ότι δεν κινδυνεύουν αλλά έχουν κολλήσει λόγω αποκοπής των δρόμων. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να τους βγάλουν έξω.

Προμήθειες τροφίμων έχουν πέσει από αέρος σε δεκάδες παγιδευμένους σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. «Το βουνό άρχισε να εκφενδονίζει βράχους σαν σφαίρες, δεν είχαμε από πού να ξεφύγουμε, όλοι έτρεχαν δίπλα στις σακούλες με άμμο για κάλυψη», είπε ο επιζών, που ταυτοποιήθηκε με το επώνυμό του Τσου, στο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν.

Τρεις από τους εννέα που έχασαν τη ζωή τους ήταν πεζοπόροι σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Tαρόκο, που πήρε το όνομά του από ένα φαράγγι ορόσημο, λίγο έξω από τη Χουαλιέν. Στην πόλη Χουαλιέν, την πρωτεύουσα της κομητείας όπου σημειώθηκε ο σεισμός, οι προσπάθειες ανακούφισης προχωρούν γρήγορα, με τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν εκσκαφείς και άλλο βαρύ εξοπλισμό για να κατεδαφίσουν κτήρια που έχουν υποστεί ζημιά.

Το πρωί της Πέμπτης, το BBC είδε επίσης εργάτες αρωγής να αφαιρούν τεράστιους ογκόλιθους – στο μέγεθος των αυτοκινήτων – που είχαν πέσει κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα κανονικά δρομολόγια τρένων.

Κινδυνεύει να πέσει το «κτήριο του Ουρανού»

Χρησιμοποιούν επίσης μεγάλες ποσότητες από χαλίκια και βράχους για να στηρίξουν μια δομή 10 ορόφων, γνωστή ως «κτήριο του Ουρανού» το οποίο έχει κλίση προς τα κάτω από τότε που χτύπησε ο σεισμός – για να αποτρέψει την πτώση του σε περίπτωση άλλου μετασεισμού.

Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι μια δασκάλα πέθανε στο κτήριο όταν επέστρεψε για να σώσει τη γάτα της. Ο Hsu Chiu-yueh, ο οποίος εργαζόταν απέναντι από το κτίριο του Ουρανού όταν κατέρρευσε, είπε στο BBC: «Το έδαφος έτρεμε τόσο πολύ που μετά βίας μπορούσα να περπατήσω. Φοβόμουν πραγματικά. Ένιωσα ότι τα πόδια μου δεν είχαν τον έλεγχο πια. Ζω χάρη στους συναδέλφους μου, με έσυραν για να βγούμε έξω».

«Υπήρχε πολλή σκόνη στο κτήριο μας κατά την έξοδό μας… [αργότερα] συνειδητοποιήσαμε ότι προερχόταν από το απέναντι κτήριο που είχε μερικώς καταρρεύσει», είπε ο 50χρονος.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε 18 χιλιόμετρα νότια του Χουαλιέν, ακολουθήθηκε από περισσότερους από 200 μετασεισμούς, δεκάδες από τους οποίους ήταν τουλάχιστον 6,5 Ρίχτερ ή περισσότερο, εμποδίζοντας τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Οι αρχές της Ταϊβάν αναμένουν ότι θα υπάρξουν περισσότεροι μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες.

Οι εικόνες δείχνουν πώς ο δρόμος έξω από τη σήραγγα Qingshui του Hualien – ένας από τους πολλούς δρόμους με στροφές που εκτείνονται κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής του Χουλαιέν είχε απλώς πέσει. Διαδρομές όπως αυτή είναι δημοφιλείς στους τουρίστες λόγω της εντυπωσιακής θέας τους από τα βουνά πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι είναι επικίνδυνοι, κυρίως λόγω της πιθανότητας κατολισθήσεων.


Πηγή: www.diaforetiko.gr