24/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο εφετείο η δίκη Τρεμόπουλου και 13 ακτιβιστών για την υπεράσπιση δέντρων

Σε ανώτερο δικαστήριο παραπέμπεται η δίκη του Μιχάλη Τρεμόπουλου κι άλλων 13 ακτιβιστών της κίνησης «ΣΟΣτε τα δέντρα», οι οποίοι διώκονται επειδή υπερασπίστηκαν δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, που τελικά δεν απέφυγαν την κοπή.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε απ’ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στο εφετείο, καθώς αυτό είναι αρμόδιο να τη δικάσει εξαιτίας της δικηγορικής ιδιότητας του κ. Τρεμόπουλου και της ειδικής δωσιδικίας που προβλέπει.

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής διώκεται μαζί με άλλους 13 ακτιβιστές με την κατηγορία της «παράνομης βίας», επειδή τον περασμένο Μάρτιο 2023 στάθηκαν ακίνητοι μπροστά σε δέντρα για να εμποδίσουν την κοπή τους, αξιώνοντας αυτοψία και αξιολόγηση για κάθε δέντρο χωριστά. Νωρίτερα, είχαν καταθέσει αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά ενώ επρόκειτο να δικαστεί το αίτημα προσωρινής παύσης και να αποφασιστεί η μέρα συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, κατόπιν «ανώνυμης» καταγγελίας κατέφτασαν στη Ρωμαϊκή Αγορά αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν ενώ ήταν καθιστοί, ακίνητοι και αγκαλιασμένοι μπροστά σε συστάδα δέντρων, κάνοντας μια απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία.

Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους, τα πριόνια έπιασαν δουλειά, τεμαχίζοντας τα 41 δέντρα, παρότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr