21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Στον Υπ.Ενέργειας η πλήρης ανάλυση κόστους-οφέλους του Great Sea Interconnector

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου συναντάται με τη ηγεσία του ΑΔΜΗΕ η οποία θα του παραδώσει την πλήρη μελέτη ανάλυσης κόστους – οφέλους (CBA) για τη λειτουργία του Great Sea Interconnector (GSI), το έργο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η συνάντηση θα γίνει στις 10:00 στο Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του έργου, είχε παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της μελέτης στις κυπριακές Αρχές στις αρχές Ιουνίου. Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του ο ΑΔΜΗΕ, η μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατέδειξε ότι η λειτουργία του GSI θα επιφέρει εξοικονόμηση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών το 2030.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της επκαιροποιημένης μελέτης CBA ήταν προϋπόθεση που έθεσε η Κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει την τελική επενδυτική απόφαση για να ενταχθεί στο έργο με επένδυση €100 εκατ. Μετά τη λήψη της μελέτης, η κυπριακή Κυβέρνηση θα αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, καθώς και σε ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο την αξιολόγηση και ανάλυσή της.

Πηγή: omegalive.com.cy