21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέβη η ανατροπή στις γαλλικές εκλογές: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Ανατροπή του σκηνικού στις γαλλικές εκλογές δείχνουν τα νέα exit polls και δίνουν την πρώτη θέση στο Λαϊκό Μέτωπο, τη δεύτερη θέση στο “Μαζί” του Εμανουέλ Μακρόν και την τρίτη θέση στη Λεπέν.

Νωρίτερα τα exit polls που μετέδωσαν τα βελγικά ΜΜΕ, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν προηγείται χωρίς όμως να συγκεντρώνει αυτοδυναμία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Liberation, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών. Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες. Το Ensemble θα κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, μεταξύ 132 και 152 έδρες.

Πώς διαμορφώνονται οι έδρες

  • Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δείχνει να κερδίζει από 172 έως 192 έδρες
  • Το κόμμα του Μακρόν από 150 έως 170 έδρες
  • Η Εθνική Συσπείρωση από 132 έως 152 έδρες

Γαλλικές εκλογές: Συμμετοχή ρεκόρ στον β’ γύρο

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δείχνουν ότι το 59,71% του εκλογικού σώματος έχει ψηφίσει στις εκλογικές περιφέρειες όπου διεξάγεται δεύτερος γύρος, ενώ η συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 67%.

Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

FRANCE 24 English – LIVE – International Breaking News & Top stories - 24/7 stream


Πηγή: www.diaforetiko.gr