19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» το βραβευμένο βιβλίο του Λεόντιου Πετμεζά

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η ποιητική συλλογή του λογοτέχνη ,κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της διακεκριμένης εικαστικού, πολιτισμολόγου, κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ). Το βιβλίο αποκόμισε εγκωμιαστικά σχόλια από επιφανείς κριτικούς του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Τιμήθηκε με διακρίσεις και επαίνους από γνωστούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μεταξύ των άλλων έχει βραβευθεί με το 1ο Βραβείο από την Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.
Αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς ο ποιητής γράφει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου: “ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές”.
Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα που έγραψε στην περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Η Μαριλένα Φωκά επισημαίνει τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στη συλλογή “Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας” σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με το ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ’ ένα γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός καταγγελτικός, “προφητικός” και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στη “γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης”.

Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείτε τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά.

Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ. Πρόκειται για ένα νέο μεγίστου ενδιαφέροντος βιβλίο από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και εσωτερικά.

Ουσιαστικό στην δομή του μας αποκαλύπτει τη μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο. O λογοτέχνης καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στη σύγχρονη πραγματικότητα με γνώμονα την συνείδηση .Η προσέγγιση του ανατρέπει με θέση το κρατούν ιδεολόγημα των καταστάσεων που βιώνουμε».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι λογοτέχνης, κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση και στην σχολή του Antenna, θέατρο στο Εθνικό Ωδείο και στην Σχολή της Μαίρης Τράγκα. Παρακολούθησε ιστορία της τέχνης και ζωγραφική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Πολύ νωρίς για την ιδιότυπη γραφή του μίλησαν επιδοκιμαστικά, θετικά και εγκωμιαστικά σημαντικοί λογοτέχνες όπως η Έλλη Αλεξίου, η Λιλίκα Νάκου, η Διδώ Σωτηρίου, η Λιλή Ζωγράφου, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Κουτσοχέρας και πολλοί άλλοι. Γράφει λογοτεχνικά βιβλία και θεατρικά έργα. Δοκίμια, ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, εργασίες, προσεγγίσεις και διατριβές του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Έχει τιμηθεί για την εκλεπτυσμένη γραφή του με διακρίσεις επαίνους και βραβεία . Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά, εκδόσεις και εγκυκλοπαίδειες.

Εκτεταμένες αναφορές και αφιερώματα για την παρουσία του στα γράμματα και στις τέχνες υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ασχολείται με την διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες , Ιδρύματα, Πρεσβείες, Μουσεία, Υπουργεία. Επίσης έχει πολύχρονες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και με εκδοτικές εταιρίες. Έχει ταξιδέψει στις πέντε ηπείρους. Συχνά είναι ομιλητής και εισηγητής σε πολιτιστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών και εικαστικών διαγωνισμών ανά τον κόσμο. Είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος ‘’Ο Απελλής‘’ και επίτιμο μέλος επιστημονικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών οργανισμών, σωματείων, ενώσεων, εταιριών, συλλόγων κα. Είναι μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού, Ηλεκτρονικού Τύπου) και της EFJ(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων).

Ασχολείται πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό, τον συνδικαλισμό, τον ακτιβισμό και περισσότερο με την προσφορά στον άνθρωπο. Έχει συμβάλει δυναμικά και γόνιμα στην καταγραφή και στην εκτίμηση της διαχρονικής τέχνης και της ευρύτερης δημιουργίας, στην εξέλιξη του πρωτοποριακού project ,στην προώθηση του εκλεκτικού concept, στην ουσιαστική πολιτιστική διπλωματία , στην ανάπτυξη και ανέλιξη των ρυθμών της πολιτισμικής διαχείρισης .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Πηγή: www.ertnews.gr