23/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Θανάσης Μαμάκος: Δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης για την αναγκαιότητα των ΔΕΥΑ

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση των υδάτων που προωθεί η κυβέρνηση, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, μιλά στο Aftodioikisi.gr, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι, “δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης ούτε για το ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ούτε για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα με την υπάρχουσα μορφή.”.

Παρακάτω αναλυτικά οι θέσεις του Δημάρχου Λαρισαίων για τις ΔΕΥΑ:

Ερώτηση 1: Ποια η άποψή σας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας που επιθυμεί η Κυβέρνηση για τις ΔΕΥΑ και τις λεγόμενες συνενώσεις;

Απάντηση 1: Οι προβληματισμοί που έχουν εκφραστεί όλο το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκφράζουν την κοινή θέληση όλων για τη διατήρηση του τρόπου λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης ούτε για το ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ούτε για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα με την υπάρχουσα μορφή.

Υπάρχουν κοινά αποδεκτές επιδιώξεις και προτάσεις, που καταγράφονται επίσημα πια στην «Πρόταση Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους», που εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ – ΕΕΤΑΑ και σε συστηματική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ.

Ερώτηση 2: Ποια η δική σας κατάσταση σε επίπεδο στελέχωσης, οφειλών, εισπραξιμότητας κ.α.;

Απάντηση 2: Η ΔΕΥΑ Λάρισας είναι μία από τις μεγαλύτερες ΔΕΥΑ της χώρας, πολύ καλά συγκροτημένη και με σημαντικό κοινωνικό έργο. Αποτελεί «κομμάτι» της πόλης και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που ανταποκρίνεται στο σημαντικό της καθήκον.

Οι οικονομικές της απαιτήσεις κινούνται σε λογικά επίπεδα, μειωμένες μάλιστα σε σχέση με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, τα προβλήματα εισπραξιμότητας είναι ελεγχόμενα και αφορούν κυρίως συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, υπάρχουν ελλείψεις που θα θέλαμε να καλύψουμε και που δεν είναι παρά η προβολή του γενικότερου ζητήματος που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλα της τα επίπεδα.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας είναι μια υγιής και δυναμική επιχείρηση, με σημαντικό επιστημονικό δυναμικό, με καλή και σύγχρονη οργάνωση, η οποία καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου, μετά τις τελευταίες πλημμύρες και καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα του Daniel.

Ερώτηση 3: Ποια σημαντικά  έργα «τρέχει» η ΔΕΥΑ στην περιοχή σας; 

Απάντηση 3: Σε ό,τι αφορά στην Ύδρευση, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. συνεχίζει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης. Το σχέδιο της επένδυσης σε έργα ύδρευσης και ιδιαίτερα στις αντικαταστάσεις των παλαιών δικτύων στην πόλη της Λάρισας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαρροών λόγω θραύσης, τον εξορθολογισμό λειτουργίας των δικτύων διανομής, την αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης των κατοίκων, καθώς και την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 2 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και 16 εκατ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σε ότι αφορά στην Αποχέτευση, στόχος είναι η πρόληψη, περιορισμός και αντιμετώπιση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, με την κατασκευή και αναβάθμιση – επέκταση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων καθώς και τη δημιουργία μονάδας για τη ξήρανση της αφυδατωμένης ιλύος (λάσπης) στην οποία έχει μεταφερθεί ένα σημαντικό μέρος από το ρυπαντικό φορτίο. Τα έργα και οι προμήθειες για το κομμάτι αυτό ανέρχονται σε 16 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια, η πολιτική της ΔΕΥΑΛ έχει σαν στόχους τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα έργα αυτά αγγίζουν τα 10,5 εκατ. ευρώ.”.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr