05/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Θύμιος Παπαβασιλείου: Ποιος ήταν ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Φθιώτιδας που κηδεύτηκε χθες

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Φθιώτιδας και εκπαιδευτικός, Θύμιος Παπαβασιλείου

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Διετέλεσε γραμματέας της Ν.Ε Φθιώτιδας, και είχε πετύχει την εκλογή του ως Νομάρχης στις εκλογές του 1994, βαθμό αυτοδιοίκησης τον οποίο είχε υπηρετήσει και παλαιότερα ως διορισμένος Νομάρχης.

Διετέλεσε επίσης ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών και ο αδελφός του Τάκης, που είχε διατελέσει και Αντιδήμαρχος Λαμιέων.

Το «αντίο» των συντρόφων του

«Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Φθιώτιδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου, ιστορικού στελέχους, αλλά και πρώτου αιρετού Νομάρχη του νομού Φθιώτιδας Θύμιου Παπαβασιλείου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.»

Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του πρώην Νομάρχη Θύμιου Παπαβασιλείου από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Ηλία Σανίδα:

Η γρήγορη και αναπάντεχη απώλεια του Θύμιου Παπαβασιλείου κάνει πιο δύσκολες τις στιγμές του αποχαιρετισμού. Για όλους εμάς που θυμόμαστε τον αυθορμητισμό του, τον ακέραιο και καθαρό χαρακτήρα του, την ορμή και την ενεργητικότητά του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, μοιάζει αδιανόητο να πιστέψουμε ότι έβαλε πλώρη για το πιο μακρινό ταξίδι.

Υπήρξε ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Φθιώτιδας, την περίοδο 1995-1998. Με την παρουσία του, την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του και με το έργο του, χάραξε ανεξίτηλα το όνομά του στην ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολιτικά ενεργός σε όλη τη ζωή του, πίστεψε στην ιδέα της αποκέντρωσης και στο δικαίωμα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται το μέλλον τους.

Έδωσε πολλούς και σκληρούς αγώνες προκειμένου να γίνει αντιληπτό στο «αθηνοκεντρικό» κράτος, όπως αποκαλούσε την κεντρική εξουσία, το δικαίωμα της περιφερειακής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναδείχθηκαν και έγιναν πράξη πολλές από τις σημαντικές έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση τις τοπικές ανάγκες, η στήριξη της τοπικής αγοράς και η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως βάση της τοπικής οικονομίας, αποτελούν ένα μικρό δείγμα από το μεγάλο έργο του.

Μεγάλος αριθμός έργων που εμπνεύστηκε και οραματίστηκε συνεχίστηκαν, ολοκληρώθηκαν ή εντάχθηκαν στον προγραμματισμό των επόμενων αιρετών Νομαρχών Φθιώτιδας, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο του.

Η πολύτιμη παρακαταθήκη του έργου του και της προσφοράς του ας αποτελέσει οδηγό για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Από όλους εμάς της Π.Ε. Φθιώτιδας, θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Γιώτα, στα δύο παιδιά του Γιάννη και Χριστόφορο, καθώς και στα αγαπημένα του εγγόνια.

Το «αντίο» των συναδέλφων του εκπαιδευτικών

Το συλλυπητήριο μήνυμα των συναδέλφων του εκπαιδευτικών, που υπογράφει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Χ. Σπαλιώρας:

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να «αποχαιρετήσει» έναν ακόμη εξαιρετικό συνάδελφο και πολύ αγαπητό εκπαιδευτικό, τον Θύμιο Παπαβασιλείου. Ως μαθηματικός υπηρέτησε στα σχολεία μας με υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και κυρίως με την αγάπη του προς τους μαθητές και τις μαθήτριές του επιβεβαίωσε τον ορισμό του ως «Δασκάλου» στο μυαλό όλων μας και την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επαγγέλλονται, αλλά επιτελούν λειτούργημα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στους γιούς του και στις οικογένειές τους.

Καλό Παράδεισο, Θύμιο και

Καλή Ανάσταση»

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου για την απώλεια του Θύμιου Παπαβασιλείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«…Η απώλεια του Θύμιου Παπαβασιλείου μας γεμίζει θλίψη και οδύνη.

Ο Θύμιος Παπαβασιλείου, ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Φθιώτιδας, υπήρξε ένας οραματιστής, μια μεγάλη προσωπικότητα με αξίες και ήθος, όπου με υπευθυνότητα, ζήλο και αγάπη υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση αλλά και από άλλες θέσεις ευθύνης, αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Ως Δήμαρχος Λαμιέων αλλά και εκ μέρους όλου του Δήμου Λαμιέων, εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του…».

Πηγή: www.aftodioikisi.gr