23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα αν παίρνεις ασπιρίνη κάθε μέρα

Μπορεί να έχετε διαβάσει, ή ακούσει, ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία.

Η  ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για πολλά διαφορετικά πράγματα. Από τον περιορισμό του πυρετού έως την μείωση του πόνου, ακόμη και τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής, φαίνεται να υπάρχει μια νέα ένδειξη κάθε λίγους μήνες για τα οφέλη της ασπιρίνης. Τούτου λεχθέντος, είναι ισχυρό φάρμακο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Διαβάστε παρακάτω κάποια βασικά πράγματα για τα οφέλη και τις παρενέργειες της ασπιρίνης και τι μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή της λήψη στο σώμα σας.

Προσοχή: Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο νέο φάρμακο, ή μια φαρμακευτική αγωγή, ή αλλάξετε τη συχνότητα και δοσολογία από φάρμακο που παίρνετε ήδη.

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η ασπιρίνη δρα αναστέλλοντας τις προσταγλανδίνες, το ένζυμο που λειτουργεί ως “διακόπτης on-off” για τον πόνο και τη φλεγμονή. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται για τον πυρετό και τον πόνο για περισσότερο από έναν αιώνα. Σήμερα, εξακολουθεί να συνταγογραφείται συχνά για τη θεραπεία ή την πρόληψη καταστάσεων υγείας που προκαλούνται από κάποια φλεγμονή στο σώμα.

Advertisement

Μπορεί να προκαλέσει έλκη στομάχου

Η ασπιρίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο και μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την ανεχθούν καλά. Η χρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου, προκαλώντας έλκη στομάχου και πόνο. Ο κίνδυνος αυξάνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα με ιστορικό έλκους στομάχου και σε άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος ή πίνουν αλκοόλ.

Εάν είστε ευαίσθητοι στην ασπιρίνη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη άλλου ΜΣΑΦ (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο), όπως η ιβουπροφαίνη.

Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Εάν έχετε περάσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να αποτρέψετε ένα επόμενο επεισόδιο. Η ασπιρίνη είναι μέρος ενός καθιερωμένου πλάνου διαρκούς θεραπείας για ασθενείς με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά ασπιρίνη, ΜΟΝΟ ΕΑΝ σας το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Μόνο εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη και να προσδιορίσετε εάν η καθημερινή ασπιρίνη είναι κατάλληλη για εσάς.

Advertisement

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας

Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιπηκτικά, που σημαίνει ότι αραιώνει το αίμα. Αυτό έχει πλεονεκτήματα (όπως μείωση του κινδύνου για δεύτερη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, που συχνά προκαλούνται από πήξη του αίματος) αλλά και κινδύνους.

Σε περίπτωση τραυματισμού, εσωτερικά ή εξωτερικά αιμοπετάλια συσσωρεύονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στην πήξη του αίματος. Όταν παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, αυτή η πήξη του αίματος μειώνεται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά εάν παίρνετε ορισμένα άλλα συμπληρώματα, ή κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Μια πιθανή παρενέργεια είναι η γαστρεντερική αιμορραγία.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology, τα άτομα που έλαβαν ασπιρίνη για έξι χρόνια ή περισσότερο είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού οποιουδήποτε τύπου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν το 11% των καρκίνων του παχέος εντέρου και το 8% των καρκίνων του γαστρεντερικού που διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει εμβοές

Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει εμβοές, που είναι ο διαρκής θόρυβος σαν “κουδούνισμα” στα αυτιά. Αυτό γενικά εξαφανίζεται όταν σταματήσει ο ασθενής να την παίρνει.

Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο ήπαρ

Μια άλλη πιθανή παρενέργεια της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης είναι η ηπατική βλάβη. Ένα σημάδι ηπατικής βλάβης είναι ο ίκτερος, μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα, το λευκό των ματιών και οι βλεννογόνες μεμβράνες κιτρινίζουν.

Μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά το σύνδρομο Reye

Το σύνδρομο Reye είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλεί σύγχυση και πρήξιμο στον εγκέφαλο. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Reye είναι άγνωστη, αλλά συνήθως επηρεάζει τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες που αναρρώνουν από ιογενή λοίμωξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασπιρίνη έχει αρχικά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους, οπότε η ίδια η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reye. Γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν να μην χορηγείται σε παιδιά, ή εφήβους για πυρετό ή πόνο.

Μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις

Εάν κάποιος έχει επιληψία ή λαμβάνει κάποιο φάρμακο πρόληψης επιληπτικών κρίσεων, η λήψη ασπιρίνης μπορεί να τον επηρεάσει. Για παράδειγμα, επειδή η ασπιρίνη είναι αραιωτικό του αίματος, μπορεί να αλλάξει την ποσότητα φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε καθημερινά.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή: www.truelife.gr