Κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου στον Ειρηνικό με μήκος 32 μέτρα και πλάτος 34 μέτρα. Είναι το «μέγα κοράλλι» στα ανοικτά των ακτών των Νήσων Σολομώντα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ, ένα κοράλλι που ονομάζεται “Big Momma” στην αμερικανική επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα, και ακόμη μεγαλύτερo από μια μπλε φάλαινα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές την Πέμπτη.
Τα κοράλλια είναι κνιδόζωα που ζουν σε αποικίες στον πυθμένα της θάλασσας. Το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι τόσο μεγάλο που οι ερευνητές αρχικά νόμιζαν ότι ήταν ένα κατάφυτο ναυάγιο. Δεν είναι επίσης ένας κοραλλιογενής ύφαλος που αποτελείται από πολλά μικρά κοράλλια, αλλά ένα μόνο τεράστιο δείγμα. Το κοράλλι σχηματίστηκε από ένα «σύνθετο δίκτυο» μικροσκοπικών πολυπόδων κοραλλιών και συνέχισε να αναπτύσσεται για περισσότερα από 300 χρόνια.
«Ακριβώς όταν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ανακαλύψουμε στον πλανήτη Γη, βρίσκουμε ένα τεράστιο κοράλλι που αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικροσκοπικούς πολύποδες, που πάλλεται από ζωή και χρώμα», δήλωσε με ενθουσιασμό ο θαλάσσιος οικολόγος Ενρίκ Σάλα (Enric Sala). Το κοράλλι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής του περιοδικού “National Geographic”. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του αρχιπελάγους των Τριών Αδελφών στα νοτιοανατολικά των Νήσων Σολομώντα.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, η “Big Momma”, μοιάζει «σαν μια γιγάντια μπάλα παγωτού που έχει πέσει στον ύφαλο», δήλωσε η επιστημονική επικεφαλής της αποστολής, Μόλι Τίμερς (Molly Timmers). «Το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μοιάζει σαν το παγωτό να έχει λιώσει και να έχει απλωθεί στον πυθμένα της θάλασσας για πάντα».
Τεράστια λεύκανση κοραλλιών παρατηρείται επί του παρόντος σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου “Great Barrier Reef” στην Αυστραλία. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όταν το νερό είναι πολύ ζεστό, τα κοράλλια διώχνουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν σε αυτά, τα οποία είναι η πιο σημαντική πηγή τροφής τους. Ως αποτέλεσμα, τα κοράλλια χάνουν το χρώμα τους και το σοβαρό ή παρατεταμένο θερμικό στρες οδηγεί στο θάνατο των κοραλλιών.
Ωστόσο, το γιγάντιο κοράλλι στα ανοικτά των ακτών των Νήσων Σολομώντα τα πηγαίνει καλά, σύμφωνα με τους ανθρώπους που το ανακάλυψαν. «Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι έχουν καταστραφεί από το θερμότερο θαλασσινό νερό, η θέα αυτής της μεγάλης, υγιούς κοραλλιογενούς όασης σε ελαφρώς βαθύτερα νερά είναι μια αχτίδα ελπίδας», εξήγησε ο ερευνητής των κοραλλιών Έρικ Μπράουν (Eric Brown).
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Πηγή: www.ertnews.gr