23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Το Nemo που νίκησε στη Eurovision έσπασε το βραβείο και έστειλε ηχηρό μήνυμα για τα non binary άτομα

Θρίαμβο σημείωσε στη Eurovision 2024 το Nemo με το τραγούδι «The Code». Ο ελβετός καλλιτέχνης, με 591 βαθμούς, χάρισε την πρωτιά στη χώρα του στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Με αυτό τον τρόπο, η Ελβετία θα διοργανώσει τον διαγωνισμό για τρίτη φορά.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Ελβετία φιλοξένησε και κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956 στο Λουγκάνο και στην συνέχεια το 1988 με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi» που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκεντρώνοντας 547 βαθμούς και τη τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι απέσπασε την 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.

O Nemo έγινε το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει στην ιστορία του διαγωνισμού. Ο καλλιτέχνης έσπασε, μάλιστα, το τρόπαιο, προσγειώνοντάς το στο δάπεδο, όταν βρέθηκε στη σκηνή για την απονομή, ενώ έκανε και ένα σχόλιο-μήνυμα για το συγκεκριμένο γεγονός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Κατάφερα και έσπασα τον κώδικα (Code, όπως το τραγούδι του), περνώντας τη non-binary σημαία μου μέσα στη διοργάνωση, ενώ η Eurovision μου το είχε απαγορεύσει. Επίσης, έσπασα το τρόπαιο, όμως αυτό μπορεί να επισκευαστεί. Ίσως και η Eurovision χρειάζεται… επίσκευές που και που» είπε χαρακτηριστικά.

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.


Πηγή: www.diaforetiko.gr