21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Το «όπλο» της φύσης κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη – Σε ποια τροφή θα το βρείτε

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από το Virginia Tech ανακάλυψαν μια φυσική ένωση σε ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση της απώλειας βάρους, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν φυσικά προϊόντα για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Ποιο είναι αυτό το ελληνικό προϊόν; Το ελαιόλαδο και οι ελιές.

Advertisement

«Έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία είναι ένας κορυφαίος παθογόνος παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο για τον αποτελεσματικό μεταβολικό έλεγχο σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2», εξήγησε στο Medical News Today ο Dongmin Liu, PhD, καθηγητής Διατροφής και Άσκησης στο Virginia Tech.

Ελενολικό οξύ

Ο Liu και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ποντίκια για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους. Η μελέτη ξεκίνησε με τον εντοπισμό φυσικών ενώσεων που επηρεάζουν τα L-cells, τα οποία περιέχουν τις μεταβολικές ορμόνες PYY και GLP-1 που απελευθερώνονται όταν τρώμε. Όταν αυτές οι ορμόνες απελευθερώνονται, δίνουν σήμα στο σώμα να σταματήσει να τρώει και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν το ελενολικό οξύ που βρίσκεται φυσικά στις ελιές ως μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση των ορμονών PYY και GLP-1 στο έντερο.

Advertisement

«Το ελενολικό οξύ είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στις ελιές και το ελαιόλαδο», εξήγησε ο Liu. «Αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Το ελενολικό οξύ παράγεται φυσικά κατά τη διαδικασία ωρίμανσης της ελιάς από τη διάσπαση της ελαιευρωπείνης, της πιο άφθονης πολυφαινολικής ένωσης σε συμπλήρωμα διατροφής με βάση το εκχύλισμα ελιάς και φύλλων ελιάς. Μελετάμε αυτήν την ένωση γιατί ποτέ δεν έχει διερευνηθεί, εξ όσων γνωρίζω, εάν έχει ευεργετική δράση που σχετίζεται με την υγεία ή ασθένειες όπως ο διαβήτης», πρόσθεσε.

10,7% μείωση της παχυσαρκίας μετά από την λήψη ελενολικού οξέος

Όταν σε παχύσαρκα ποντίκια με διαβήτη δόθηκε μια δόση ελενολικού οξέος από το στόμα, οι επιστήμονες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική μεταβολική τους υγεία σε σύγκριση με τα παχύσαρκα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Μετά από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες λήψης ελενολικού οξέος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια με διαβήτη παρουσίασαν μείωση της παχυσαρκίας κατά 10,7%.

«Αυτό είναι ένα υγιές αποτέλεσμα του ελενολικού οξέος καθώς αύξησε επίσης το μυϊκό βάρος, ανέστρεψε τη λιπώδη νόσο του ήπατος που προκλήθηκε από τη διατροφή και βελτίωσε τη λειτουργία του ήπατος», είπε ο Liu. «Βασικά, η από του στόματος πρόσληψη ελενολικού οξέος μία φορά την ημέρα οδήγησε σε αυξημένη έκκριση ορισμένων μεταβολικών ορμονών από το έντερο, που ονομάζονται GLP-1, PYY και GIP, οι οποίες μπορεί να συνεργαστούν για να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της σίτισης», διευκρίνισε.

Το ελενολικό οξύ βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Επιπλέον, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η ευαισθησία στην ινσουλίνη των παχύσαρκων ποντικών που έλαβαν ελενολικό οξύ ήταν συγκρίσιμα με ποντίκια υγιούς βάρους εντός τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων από τη θεραπεία.

«Το εύρημα ότι το ελενολικό οξύ βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σημείο που έγιναν παρόμοια με αυτά των υγιών αδύναμων ποντικών δείχνει ότι είναι μια αποτελεσματική ένωση για την αποκατάσταση των βασικών παραγόντων που οδηγούν σε εμφανή διαβήτη», διευκρίνισε ο Liu.

«Επίσης, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ελενολικό οξύ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί σε θεραπεία για ανθρώπους με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Εάν λειτουργεί παρόμοια στους ανθρώπους, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο, φυσικό τρόπο διαχείρισης αυτών των συνθηκών. Τα επόμενα βήματά μας σε αυτήν την έρευνα είναι να αποκαλύψουμε πώς αυτή η ένωση είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς και την παχυσαρκία», συνέχισε ο Liu.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr


Πηγή: www.truelife.gr